Tartsuk be a szabályokat

2018.12.29. 09:22

Köszöntsük biztonságban az új évet!

December utolsó napján sokan búcsúztatják az óévet és köszöntik az új esztendőt tűzijátékkal. Ez azonban veszélyes is lehet, súlyos sérüléseket és tüzet okozhat. A biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályokat.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Pixabay

A pirotechnikai termékek gyártását, forgalmazását, tárolását és felhasználását a tevékenység helye szerint illetékes rendőr-főkapitányság engedélyezi. A katasztrófavédelem az eljárásban szakhatóságként vesz részt, ami azt jelenti, hogy a rendőrség adja ki az engedélyeket, de ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására is.

Az engedélyezési eljárások december eleje óta zajlanak. Az engedélyezést követően, december 28. és 31. között a katasztrófavédelem hatósági szakemberei a helyszínen is ellenőrzik a tűzijátékokat árusító helyeket. Évente a megyénkben mintegy 19 árusítóhelyet ellenőriznek.

Szilveszter éjjel a megyénkben átlagosan egy-két olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, tüzet okozva ott. Szilveszter éjjel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó három hivatásos tűzoltó-parancsnokságán, egy katasztrófavédelmi őrsén, valamint öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokságán változatlanul huszonnégy órás szolgálatot látnak el a tűzoltó egységek, így baj esetén perceken belül házhoz érkezhet a segítség.

Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is. A tavalyi évben például tűzijáték rakétája miatt gyulladt meg az ablakkeret egy szombathelyi társasház egyik lakásában a Szűrcsapó utcában december 31-én nem sokkal éjfél előtt. A szombathelyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral megakadályozták, hogy a tűz átterjedjen a lakásra, majd eltávolították az ablakot. A tűz keletkezésekor a lakásban nem tartózkodott senki.

Mire kell ügyelni a vásárlásakor?

· Csak december 28. és 31. között vásároljunk szilveszteri tűzijátékot és azokat mindig legális árusítóhelyen vegyük meg.

· A piacon, aluljáróban, vagy csomagtartóból vásárolt termékek nem felelnek meg a hazai előírásoknak, kerüljük ezeket. Ha valaki tűzijátékot szeretne vásárolni, ne úgy próbáljon spórolni, hogy bizonytalan eredetű terméket vesz. Egy gagyi tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb.

Mire figyeljünk a tárolásnál?

  • A pirotechnikai eszközöket ne tároljuk együtt tűzveszélyes anyagokkal.
  • A gyerekek elől zárjuk el ezeket a termékeket.
  • Nem szabad a pirotechnikai termékeket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni.
  • Úgy kell tárolni őket, hogy károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyenek.
  • Átnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket soha ne működtessünk.
  • Azokat, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal különítsük el, azokat ne használjuk fel.
  • A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad.
  • Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
  • Mire figyeljünk használat közben?

  • Minden terméken van használati utasítás. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani.
  • Ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre a tűzijátékot.
  • Úgy helyezzük el őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
  • Erős szélben ne használjuk fel őket.
  • A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
  • Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett.
  • A telepeket sík talajra helyezzük.
  • A visszahulló, vagy elhasznált tűzijátékokat ne azonnal dobjuk ki a szemetesbe. Várjuk meg míg kihűlnek.
  • Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről. Fokozottan figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában