A Hintót és a Szuszt is elvitte Pécsre

2018.12.28. 07:00

Mentőmellény: félidejében a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása, fiatal tehetségek mutatkoztak be

Videósorozattal és a Hintó installációval mutatkozik be Pécsen w. Horváth Tibor szentgotthárdi média­művész, a Szombathely Művészeti Szakgimnázium tanára. Még január közepéig látható a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása az m21-ben.

Bakos Ágnes

A Hintó installáció már a Szigeten is bemutatkozott, most Pécsen látható Fotó: VN

– Fantasztikusan sikerült a Derkó-kiállítás, vittem a Hintó installációmat és a Szusz performance videósorozatomat, ami három monitoron fut a kiállításon – számolt be a Pécsen, az m21 galériában nyílt kiállításról a Vas megyei alkotó, w. Horváth Tibor. Az általában „Derkóként” emlegetett Derkovits-ösztöndíj támogatottjai mutatkoznak be a pécsi m21 galériában. A Derkovits Gyuláról elnevezett, fiatal képzőművészek pályakezdését segítő állami ösztöndíjat 1955 óta ítélik oda 35 éven aluli alkotóknak. Olyanoknak, akik kikerültek már a felsőoktatásból és önálló művészeti tevékenységet folytatnak – vagyis mint w. Horváth Tibor. A képzőművészek évente újra pályázva összesen három évre nyerhetik el a támogatást. Az ösztöndíjat egyébként megemelték: a lebonyolító a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., az állami támogatás összege pedig már havi bruttó 100 ezer forint helyett 200 ezer forint. Most 26 támogatott fiatal alkotó mutatkozik be a Mentőmellény címet kapott pécsi kiállításon a Zsolnay Negyedben. Van a kiállítók között festő, szobrász, kép­grafikus, az intermédiális műfajokban tevékenykedő alkotó is. A szentgotthárdi-szombathelyi w. Horváth Tibor több oldalát is megmutatja a tárlaton.

A Hintó installáció már a Szigeten is bemutatkozott, most Pécsen látható Fotó: VN

Egyrészt a Hintó installációt, amelyet nyáron a Sziget fesztivál művészeti zónájának közönsége is megismerhetett – vagyis nemzetközi hírű alkotásról van szó. Rózsaszín rugókon áll a Hintó, mintha egy játszótérre készült libikóka volna. Gyóntatószéket formáz, a hatalmas fából faragott fülkébe be lehet állni, térdelni, a talapzat vaslemezzel és betonnehezékkel készült. „Könnyebb” alkotást is vitt Pécsre a szentgotthárdi Derkovits-ösztöndíjas: a Szusz performance videósorozatot, amelyben Molnár Ágnes Éva, Lukács Máté és Lukács Mihály is dolgozott. A Mentőmellény kiállítás január 13-áig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában