Felhívás

2018.12.15. 13:15

Odafigyeléssel a közúti balesetek megelőzhetőek!

Vas megyében az elmúlt huszonnégy órában közel öt centiméter hó esett, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő órákban a megerősödő szél miatt gyenge hófúvásra is számítani kell a friss hóval fedett területeken.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: VN-archív

A főbb közlekedési útvonalak feketék és mellékutak hókásásak, sónedvesek, azonban járhatóak. Lezárt út, elzárt település a megyében nincs. A közút munkatársai megyénkben jelenleg is több munkagéppel folyamatosan dolgoznak a hó eltakarításán. Az időjárás következtében az elmúlt huszonnégy órában hat esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra, ahol többnyire árokba csúszott autók, egy esetben leszakadt faág okozott gondot.

Fotó: VN-archív

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy az ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, élelmiszert. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában