Európai Zöld Öv

2018.12.05. 07:00

Összekapcsolják a területeket – A Rába és a Ság hegy is része a terveknek

Nemzetközi konferenciát tartottak nemrég a szlovák fővárosban, amelynek témája az Európai Zöld Öv volt, azon belül is egy új projekt, amelyben bővítenék a hozzá kapcsolható újabb területeket.

VN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: VN/Ján Rohác

Tíz ország szervezetei, köztük az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága fogott össze, hogy elszigetelt területeket is hozzákapcsoljanak Európa ökológiai hálózatának gerincéhez. Dr. Szentirmai István, az igazgatóság természetmegőrzési osztályának vezetője elmondta, hogy a természetes élőhelyek láncolata Skandináviától egészen a Balkánig húzódik. Az Európai Zöld Öv jelentős része esik Vas megyébe is, így az Őrségi Nemzeti Park és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet. Vas megyéből a Rába völgyét és a Ság-hegy vulkáni kúpját is felveszik a listára.

Tíz európai országból érkeztek szakemberek
Fotó: VN/Ján Rohác

A program során műholdfelvételek elemzésével derítik fel azokat az ökológiai folyosókat, amelyek alkalmasak a védett területek összekapcsolására. Az igazgatóság helyszíni felméréseket is végez arra vonatkozóan, hogy miként lehet például az Őrségben található lepkeállományokat a Goričko Tájvédelmi Parkban találhatóakkal összekapcsolni. A szlovéniai területen ugyanis a lepkék a kipusztulás szélére sodródtak, és szükségük van az utánpótlásra. Egyes madárfajok esetében viszont éppen fordított a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában