mikor lehetne fehér a karácsony?

2018.12.20. 11:30

Karácsony – Pedig úgy lenne az igazi, mint ahogyan 1981-ben!

Tizenegy évvel ezelőtt volt utoljára nagy hó karácsonykor Szombathelyen, igazán téli pedig már csaknem negyven éve volt a táj az ünnepen. Idén is hideg kellene, meg csapadék, de csak az utóbbiból ígérkezik egy kevés.

Bakos Ágnes

A mért légnyomást a papíron, a várható enyhe idő hőmérsékleti adatait a monitoron mutatta Pétervári Tibor észlelő

Fotó: Szendi Péter

A fehér karácsonyhoz legalább két feltételnek kell teljesülnie: legyen kellően hideg ezeken a napokon, és legyen csapadék, lehetőleg hó formájában – emlékeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat hóvisszatekintése, amelyben az 1951 és 2017 közötti karácsonyokat elemzik. Azt írja a tanulmány, hogy a legnagyobb hóvastagságot 1981 karácsonyán mérték az országban: Szombathely városát 25 centiméternyi hó takarta 37 évvel ezelőtt az ünnepen. Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője is ezt emelte ki mint legemlékezetesebb karácsonyi havat. – Abban az évben született az unokaöcsém, októberben, akkor remek vénasszonyok nyara volt, aztán karácsonykor jött a nagy hó. Ő persze nem emlékezhet rá, de mindig elmondom neki, hogy milyen szép karácsony volt abban az évben – mesélte az észlelő.

A mért légnyomást a papíron, a várható enyhe idő hőmérsékleti adatait a monitoron mutatta Pétervári Tibor észlelő
Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi adatsorban még öt másik esztendő emelkedik ki: 1956, 1963, 1969, 1994 és 2001. Ezen évek karácsonyain legalább 10 centiméteres volt a hótakaró, a legvastagabb ezek közül 1963-ban, akkor 20 centiméteres hóban készülhettek a karácsonyi hóemberek a vasi megyeszékhelyen. Az elemzésből kiderül: 1951 és 2017 között átlagosan három–hat évente havazott december 24. és 26. között. Az utóbbi évek közül már csak 2007-et jelzi az OMSZ: akkor telt utoljára hótakaró alatt a karácsony Szombathelyen, mintegy négy centiméter borította a várost. – A kétezres években még akadt hó decemberben, csak pont karácsonykor nem – tekintett vissza az észlelő.

– Volt olyan, még a reptéri állomáson, hogy 26-án jött hófúvás, az még fehér karácsonynak számít. Volt olyan is, hogy két ünnep között mínusz 19 Celsius-fokban mentem ki, akkor jégtűk hullottak. Derült volt az ég, kifagyott a nedvesség, most is volt ilyen az Alföldön – számolt be a téli jelenségről Pétervári Tibor. Az idei karácsony nem lesz havas – ezt már kijelenthetjük. Pedig az őszi, időjárást jósló napok mind fehér karácsonyt jeleztek. Erzsébet és Katalin napja is azt sejtette a népi megfigyelések alapján, hogy havazásban ünnepelhetünk. Ehhez képest enyhe légtömeget szállít fölénk az óceáni levegő. Szenteste napjára 8 Celsius-fok körüli maximum-hőmérsékletet jelez Szombathelyre a meteorológiai szolgálat, de még a minimum-hőmérséklet sem látszik alkalmasnak havazásra, hiszen 4 Celsius-fok ígérkezik december 24. hajnalára, pluszban.

– Klímajellemző, hogy megenyhül az idő karácsony körül, sokszor volt ilyen. Ha ötven évet összerakunk, ezeket a napi középhőmérsékleteket, látszik is kiugrás – számolt be az észlelő.

A téli táj másik feltétele teljesülni látszik az idei karácsonyra: a csapadék. Persze ez önmagában kevés, de 23-ára és karácsony napjára jelez kevés esőt az Országos Meteorológiai Szolgálat Szombathelyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában