Gyakorlatot tartottak

2018.12.14. 11:30

Szimuláció: tűz egy szombathelyi raktárban

Teljes körű külső védelmiterv-gyakor­latot tartottak a Medosz Kft. telephelyének ipari környezetében. A szimulált helyzet szerint tűz ütött ki egy raktárban.

VN

Gyakorlat ipari környezetben

Fotó: Szendi Péter

Küszöbérték alatti üzem Szombathelyen a Medosz Kft.-é: olyan anyagokkal dolgoznak, amelyekből tűz esetén mérgező égéstermék kerülhet a levegőbe, ami veszélyezteti a környéken lakókat.

Kötelező tehát háromévente a külső védelmi tervben rögzített feladatokat gyakoroltatni. Azt szimulálják, hogy ha az üzemből veszélyes füst jut ki, a környező területeken miként hajtják végre a lakosságvédelmi intézkedéseket, hogyan tájékoztatják és zárkóztatják el a lakosságot, tudtuk meg a gyakorlat helyszínén Egyed László tűzoltó alezredestől, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjétől.

Gyakorlat ipari környezetben
Fotó: Szendi Péter

Tegnap azt is gyakorolták, hogy ha az elzárkóztatás nem elég, hogyan menekítik ki az ott lakókat a területről.

A gyakorlat feltételezése szerint az üzemben raktártűz ütött ki, emiatt mérgező égéstermék került a levegőbe, és az előzetes kalkulációk szerint 290 méter sugarú körön belül a mérgező füstfelhő elérte a lakott területet. Emiatt volt szükség arra, hogy a tűzoltási munkák mellett teljesen lezárják a területet, amit a rendőrség és a polgárőrség állománya hajtott végre.

Másrészt, hogy értesítsék a lakosságot – ezt az önkormányzat, a közterület-felügyelet, a polgárőrség, a rendőrség állományával közösen tették. Felkészültek arra is, hogy ha elhúzódnak a munkálatok, megszervezzék az érintett területen élő lakosság kimenekítését, amihez az ÉNYKK Zrt. biztosít autóbuszokat, és kijelölték, hogy a veszélyeztetett területen kívül a lakosság milyen gyülekezési helyre vonulhat az autóbuszokkal, vagy ha saját gépkocsival rendelkezik, azzal, előzetes regisztráció után.

A gyakorlat második részében felmérték a befogadó­kapacitásokat, ahol az érintett lakosságot ideiglenesen el tudják helyezni.

Tegnap 9-kor kezdődött a gyakorlat, egy órával később a résztvevők rendőrségi hangosbemondóval értesítették a lakosságot, hogy kimenekítésüket elrendelte a védelmi bizottság elnöke – ez is a szimuláció része volt. A terv szerint meghatározott gyülekezési pontra vonulnak ki, ahonnan buszok szállítják őket a befogadóhelyekre. A kétórás gyakorlat megfelelt minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában