Helyi arcok

2018.12.09. 15:30

Titokban kezdett youtube-karrierbe a hétéves szombathelyi kislány

Emili még csak első osztályos, de az első két videóját teljesen egyedül tette fel a legnépszerűbb videómegosztó oldalra. Azóta már a szülei segítenek neki, és az iskolában is kezdik felismerni.

Szalay Dávid

Fotó: Horváth Balázs

Mára már nem okoz meglepetést, hogy a hat-hét éves gyerekek felnőtteket megszégyenítő módon bánnak az okostelefonokkal, tabletekkel, vagy a számítógépekkel. Saját maguk töltik le a játékokat, amikkel később majd játszanak, youtube-on videókat néznek, és még lehetne sorolni. Az azonban korántsem megszokott, hogy ebben a korban elkezdjenek videókat is készíteni, amiket feltesznek a legnézettebb videómegosztó oldalra is. Emili mindössze hét éves, de már több videót is csinált, amik megtekinthetők az Emili Emi névre keresztelt saját csatornáján. Az egyik alkotását már több mint 27 ezren látták. Belegondolva, ez eddig sem volt egy hétköznapi történet, pedig még közel sincs vége, sőt…

A most első osztályos szombathelyi kislány, szülei tudta nélkül kezdett youtube-karrierbe. Kezdetben még édesapja e-mail címét használta, ezért hamar fény derült a turpisságra. A szülők el sem tudták képzelni, hogy Emili képes feltölteni egy videót a csatornára.

Emilinek a tablet kezelése sem okoz problémát, éppen az egyik videóját nézi
Fotó: Horváth Balázs

- Én csináltam meg a youtube csatornát – kezdte mesélni Emili édesapja, György. – Aztán pár nap múlva, olyan üzenetekkel volt tele az e-mail fiókom, hogy feliratkoztak a csatornára, kommentek érkeztek a videókhoz. Először nem is értettem miről van szó, majd Emili anyukájának a testvére újságolta, hogy milyen aranyosak lettek a videók. Ekkor tudtuk meg, hogy közben már teljesen egyedül kétszer is töltött fel tartalmat a csatornára. Leültünk vele megbeszélni, hogy ha szeretné, akkor csinálhatja, de csakis a mi felügyeletünkkel. Ezután csináltam neki külön egy e-mail címet, és az Emili Emi nevű csatornát, ami egyébként egy felügyeletes csatorna, hiszen Emili még kiskorú. Az tetszik ebben az egészben, hogy elszánt, érdeklődik, és van benne ambíció, mindig akar javítani a videókon.

Sokak számára talán érthetetlen, hogy egy akkor még csak hatéves kislány, aki idén szeptembertől ment iskolába, hogyan tudott feltenni egy videót az internetre. Emili anyukája elmondta, hogy lánya már az óvodában is tanult írni és olvasni, ezért ez nem okozhatott akadályt. Ami a feltöltés technikai részét illeti, azt már a hétéves youtuber részletezte, majd néhány kulisszatitkot is elárult.

- Egyszer az unokatesóm mellett ültem, amikor töltött fel videókat, és láttam hogyan kell. Az iskolában páran már meg is állítottak, és mondták, hogy láttak a youtube-on, sőt még egy negyedikes is felismert – újságolta büszkén Emili. – A mi iskolánkba nem szabad telefont vinni az elsősöknek, ezért az osztálytársaim közül többen el se hiszik, hogy vannak ezek a videók. Az elején még izgultam, de már nem annyira. Nagyon szeretem a Soy Lunát, amit először egy videóban láttam, és megkértem anyát, hogy töltsük le a filmet. Én találtam ki, hogy erről fogom csinálni az első videót.

Aki esetleg nem tudná, a Soy Luna egy gyerekeknek szóló argentin televíziós sorozat, amit a Disney Channel forgalmaz. Az első pár videót Emili teljesen egyedül csinálta, ő állította be a telefont, és csak őt lehetett látni a felvételeken. Későbbiekben már anyukája, Viktória is segített

- Szívesen segítek Emilinek, ha megkér, de csak a háttérmunkát vállalom, mert nem szeretnék kamera elé kerülni – szögezte le Viktória. – Van egy nagy rajongója, aki az egyik hozzászólásában kérte, hogy csináljon egy videót a Halloweennel kapcsolatban. Mind a ketten nagyon sokat dolgoztunk a videóval, ami már meg van vágva, és zene is megy alatta. Jól érzi magát, miközben csinálja, de megbeszéltük, hogy csak akkor foglalkozunk vele, ha már kész a házi feladata, mert első az iskola. Nem kényszerítjük rá, hogy ezzel töltse a szabadidejét, azért állt neki, mert ő szerette volna, nem azért, mert mi akarjuk, de segítjük mindenben, már pár felszerelést is vettünk. Szerintem egyre jobban is megy neki.

Emili és családja a közösségi média árnyoldalát is már elég korán megtapasztalhatta. A visszajelzések többsége ugyan pozitív, de többször is előfordult, hogy törölni kellett egy-egy kommentet. A kis youtuber szülei ezekre különösen odafigyelnek.

- Többnyire pozitív visszajelzések érkeztek. Sokan írják, hogy ügyes vagy, ne hagyd abba a videózást, mert ha így folytatod, szép jövő várhat rád. Sajnos az úgynevezett trollok is megjelentek. Nagyon figyelünk az ilyen szintű negatív üzenetekre, több is volt, amit meg sem mutattunk neki, hanem egyből töröltünk. Napi szinten figyeljük a kommenteket, mivel természetesen nekünk is érkezik róla értesítő. Igyekszünk ezekkel a negatív hangokkal nem törődni, de mi is meglepődtünk rajta, hogy vannak, akikből egy hétéves kislány videója ilyen indulatot vált ki.

Emili a beszélgetés végére felbátorodva azt is elmesélte, hogy további ötletei is vannak. Mint bármely hétévest foglalkoztatja a Mikulás, és a karácsony, ezért ebben a két témában várható videó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában