Borkorcsolya

2018.12.31. 10:00

Tökmagolajos pogácsát szilveszterre

Talán még nem késő, hogy szilveszter estéjére elkészítsük ezt a szlovén Rába-vidéken ismert egészséges és finom, borkorcsolyának is beillő finomságot, a tökmagolajos pogácsát.

Civil/Horváth R. László

Szép és finom – és talán még nem is késő nekilátni a pogácsasütésnek

Fotó: Civil/Horváth R. László

A Rába-vidék aranyát, a tökmagolajat, amely egészségmegőrző hírében áll, sokan, sokféleképpen használták, s használják ma is. Férfiaknak javallat a napi egy kávéskanálnyi olaj fogyasztása; többen csak salátaolajként ismerik, pedig leveles pogácsa alkotó részeként is igen ízletes és dekoratív.

András-napot követően, disznóvágások után, már friss sertészsír és tökmagolaj volt a házaknál a Rába-vidéken, tej, liszt és élesztő pediglen mindig akadt karácsony-újévi ünnepkörben. Míg a tészta hajnalban kelt, addig a háziasszony ellátta a ház körül lévő állatokat, tudott mással foglalatoskodni. Így tettek a sütni tudó lányok, s asszonyok szilveszter reggelén – mielőtt a nap felkelt, addig-addig szorgoskodtak, míg asztalra nem került a „tökmagospácsa”, amely kitűnő borkorcsolyaként szolgált az óév búcsúztatásakor.

Szép és finom – és talán még nem is késő nekilátni a pogácsasütésnek
Fotó: Civil/Horváth R. László

A tökmagolajos pogácsa elkészítése nem nagy ördöngösség, a legfontosabb, hogy a hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenni, és a tűzhelyet (kemencét) alaposan be kell fűteni. A 25 dkg zsírt elmorzsoljuk 50 dkg liszttel, 20 dkg tejföllel, 2 tojássárgájával, ízlés szerinti sóval ízesítjük. Hozzáadjuk az egy deci cukros tejben elmorzsolt, felfuttatott élesztőt, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Fél órányi pihentetés-kelesztés után a tésztát nyújtjuk, a közepére öntünk fél deci tökmagolajat, amit egy kanál hátlapjával egyenletesen elosztunk a tésztán, majd „hamis hajtogatást” végzünk (a tésztát roládként felhajtjuk – mint a piskótatekercset – és harmadánál aláhajtjuk). A sütőt a legmagasabb fokozaton előmelegítjük.

Körülbelül húsz percnyi pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságra nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk a tetejét, sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatjuk. A megmaradt tojásfehérjékhez ütünk egy tojást, alaposan elkeverjük, s megkenjük a pogácsák tetejét, amelyeket tíz percnyi kelesztés után 15–18 perc alatt aranybarnára sütünk.Óév búcsúztatásakor rendszerint a kötelező a kupica pálinka mellé kínálták a háziasszonyok e kiváló „korcsolyát”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában