A Magyar Honvédségnél

2018.12.02. 17:00

Úgy érzi, most van a helyén – A honvédség kötelékében

A hivatásos katonai pálya mellett ma már vannak más szolgálatteljesítési formák is a Magyar Honvédségnél, ilyen a szerződéses katona és az önkéntes területvédelmi, az önkéntes műveleti tartalékos katona feladatvállalása is.

Merklin Tímea

Dévényi György és Bognár Benjamin szerződéses katonák

Fotó: Szendi Péter

Dévényi György (49) az érettségi után a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára felvételizett sikeresen, megfigyelő szeretett volna lenni, repirányító szakra járt. A rendszerváltás után a főiskolán másképp alakultak a dolgok, mint ahogy szerette volna, elsodródott a katonai pályától. Véletlenül került vissza a honvédséghez: 2016-ban az igali strandon a toborzósátornál kiderült, hogy a korábbi 35 éves korhatár megszűnt, és jelenleg 65 éves koráig lehet valaki katona.

Dévényi György és Bognár Benjamin szerződéses katonák
Fotó: Szendi Péter

Már másnap kopogtatott a szombathelyi toborzóirodában. Éppen volt a főiskolai végzettségének megfelelő szaktiszti beosztás. Részt vett egy kétnapos egészségügyi és fizikai felmérésen Kecskeméten. Pszichológiai tesztet töltött ki, teljes körűen kivizsgálták az orvosok, és elérte a szükséges 220-360 közötti pontszámot az életkorának megfelelően elvárt 2000 méter futással, a fekvőtámaszokkal és a felülésekkel. Szerződéses katona lett: irodavezető-helyettesként gyerekekkel foglalkozik, iskolákban tart előadásokat, koszorúzásra, ünnepségekre, hadisírok gondozásához viszi a diákokat, bemutatja, milyen továbbtanulási lehetőségek vannak a honvédségnél. Szervezi a toborzóiroda megjelenését állásbörzéken, falunapokon. Nem egyszerűen szereti a munkáját, hanem úgy érzi, hogy „most van a helyén”, mintha hazaérkezett volna. Otthonosak az érzések, az illatok, természetes lett számára a katonai közeg. Igaz, a családjában is mindenki katona, az édesapja, a bátyja, az egyik nagyapja pilóta volt, a másik főtüzér.

Bognár Benjamin (23) tízéves kora óta katona szeretne lenni. A Savaria szakképző iskolában érettségizett, hivatásos katona szeretett volna lenni, az MH Altiszti Akadémiára jelentkezett, de akkor elúszott a felvételi. 2013-14-ben egy évig önkéntes műveleti tartalékos katona volt. Autószerelő lett, és 2018. szeptember 3. óta szerződéses katona. Legénységi állományban van, toborzással foglalkozik, sofőr, és alapszinten gondoskodik a gépkocsi karbantartásáról. Közben Győrbe jár egyetemre, mérnök-informatika szakon levelezős. Az alapkiképzésen a lövészet, harcászat, tereptan mellett lőelméletet, szolgálati ismereteket, elsősegélynyújtást, atom-, biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezést tanult. Később informatikával és felderítéssel akar foglalkozni. Tervezi, hogy külszolgálatot is vállal, bárhová elmenne békefenntartónak. A párja, Horváth Dóra (21) úgy véli, ha Beninek ez az álma, akkor ezt kell csinálnia, fontos, hogy elérje a célját. Már akkor is ez volt a terve, amikor megismerkedtek a Savariában. Ott érettségizett Dóri is, aki önkéntes területvédelmi tartalékos katona lett, később önkéntes műveleti tartalékos katona szeretne lenni, mert őket be tudják hívni állandó szolgálatra. Logisztikusként, toborzóként is tudná őt alkalmazni a honvédség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában