A falu kiáll a kocsmájáért

2018.12.14. 07:00

Valóban meg akarják szüntetni Felsőcsatáron az italboltot?

Ez nem egyszerűen kocsma, hanem közösségi hely, itt mi otthon vagyunk – mondják a falubeliek, akik kiállnak az italboltért, miután úgy értesültek, hogy a tulajdonos meg akarja szüntetni. A helyszínen tájékozódtunk.

Merklin Tímea

A helybeliek tiltakoznak, szeretnék, ha megmaradna az italbolt

Fotó: Horváth Balázs

A Facebookon létrehoztak egy eseményt Százezren a felsőcsatári kocsmáért címmel december 30-ára, 18-tól 22 óráig hangot is szeretnének adni a véleményüknek. Azt írják, hogy a felsőcsatári italboltot 1992 óta ugyanaz a személy üzemelteti. Rengeteg környékbeli, illetve nem környékbeli fiatalnak is emlékei kötődnek a kocsmához. A kocsmáros, „mindenki Rolija” (kétgyermekes családapáról van szó) csak egy levélben kapott értesítést arról, hogy január 1-jétől a szomszéd boltot bővítik, így többé a helyi italboltra nincs szükség. Csupa nagybetűvel szedték a posztban: „MI MÁSKÉPP GONDOLJUK!!!”

Úgy fogalmaznak, hogy több generáción keresztül mindig a felsőcsatári kocsma volt a helyi emberek közösségi tere. Kérik a falubelieket, együtt bizonyítsák be, ha összefognak, sikerülhet megtartani a Kocsmát! (Így, nagybetűvel!) „Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk! Bízunk benne, hogy sokan kiállnak a felsőcsatári kocsma ügye mellett, és csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz. Köszönjük.”

Eddig 174 ember jelzett vissza, hogy ott lesz, valamint 213-an érdeklődnek az esemény iránt.

A helybeliek tiltakoznak, szeretnék, ha megmaradna az italbolt
Fotó: Horváth Balázs

Kiderítettük, hogy a mozgalom elindítója ifj. Cseri Tivadar, aki kérésünkre elmondta: hetente többször is odajár a barátaival, az italboltnak nemcsak kocsmafunkciója van, hanem olyan közösségi tér, amely helyet ad a hagyományápolásnak is, például a rozmaringolás népszokásának, ami pedig helyet kapott a Vas Megyei Értéktárban.

– Ha a kocsma helyet ad annak, ami nekünk fontos, akkor mi is kiállunk a kocsma mellett – mondta ifj. Cseri Tivadar. – A kocsmárost, Rolit is sajnálnánk, ha elmenne innen. Körülbelül 18 éves volt, amikor belevágott, majdnem három évtizede itt van közöttünk. Rengeteg bérleti díjat kifizetett, már az övé is lehetne az épület. Úgy hallottuk, hogy azért nem hosszabbítják meg a szerződését, mert az épületben lévő bolt kapja meg a kocsmarészt is. Ötszázan lakunk Felsőcsatáron, nekünk a meglévő bolt elég. Nem kellene a kocsma rovására terjeszkednie. Karácsony és szilveszter között is sokan találkozunk ott, nekünk ez fontos helyszín, megvan a maga varázsa, nem egy egyszerű kocsma.

Megkérdeztük a kocsmárost, aki azonban elzárkózott a sajtómegjelenés elől. Azt mondta, nagyon örül, hogy így áll hozzá a falu, sok barátja van itt, de nem szeretne nyilatkozni. Annál beszédesebb volt viszont az italbolt előtt a cigarettáját sodorgató Simon László, aki szintén rendszeresen idejár. Mint mondta, itt beszélik meg, hogyan telt a hét, kinek milyen baja, problémája van, mi van a politikában. Hangsúlyozta: – Itt mi otthon érezzük magunkat. Nagyon sajnálnánk, ha bezárna, mert megszűnne ez a fajta élet. Fontos, hogy legyen egy hely, ahol az ember kiereszti a gőzt. Nem lenne hova „hazajönni”. Itt tartjuk a születésnapokat, névnapokat is.

Egy másik falubeli, aki a nevét, arcát nem adta a nyilatkozathoz, elmondta: a kocsma nem feltétlenül csak az alkoholról szól. V itt be pingpongasztalt, hogy sportolhassanak, csocsózni, dartsozni is szoktak. A kocsmáros régóta itt dolgozik, támogatja a közösségi életet, a gyerektáborokat, mindenben segített az itt lakóknak, például hozott Szombathelyről egy nyugdíjasnak azt, amit kért, hogy ne kelljen beutaznia érte.

Kratochwill Attila polgármester hétfőn tárgyal a kocsma jövőjéről
Fotó: Horváth Balázs

Megkérdeztük a polgármestert, Kratochwill Attilát is, mi az álláspontja a kocsmabezárással kapcsolatban. Amint kiderült, ő is a Facebookról értesült a szándékról, illetve onnan, hogy többen felhívták, hogy intézkedjen, próbálja megtartani a kocsmát.

– Nincs beleszólásunk, mert a Coop üzletlánc tulajdona az épület, hétfőre kaptam időpontot az igazgatósághoz, hogy tájékozódhassak, milyen szándékok vannak – mondta a polgármester. – Jó lenne, ha maradhatna a kocsma, sok fiatal és középkorú jár oda.

Felhívtuk Teleki Lászlót, a Coop üzemeltetési igazgatóját, hogy érdeklődjünk a további terveikről, a bolt bővítése miatt akarják-e megszüntetni a kocsmát. Azt mondta, hogy rengeteg félreértés van az ügyben, sok téves információ kering, hétfőre várja Kratochwill Attila polgármestert, hogy egyeztessenek, és utána visszatérhetünk a kocsma sorsára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában