Nyomdák nyomában

2019.01.25. 07:00

A könyvkészítés rejtelmeibe avatták be az érdeklődőket Sárváron

A magyar kultúra került a középpontba a Nádasdy Kulturális Központban a magyar kultúra napjához legközelebb eső hétvégén. A sárvári várban az első nap koncertekkel várták több korosztályban a zeneszeretőket, másnap a könyvek kerültek ref­lektorfénybe.

Pajor András

Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász a sárvári nyomdáról is megemlékezett Fotó: PÁS

Vándornyomdász és merítettpapír-készítő is érkezett, hogy a könyvkészítés rejtelmeibe avassák be az érdeklődőket. A könyv csodái című tematikus nap foglalkozásainak egyik helyszíne a sárvári múzeum volt, ahol a díszteremben és a régi nyomdagép mellett avatott szakemberek vezettek be mindenkit a könyvtörténelem izgalmaiba.

A nyomdászat hatszáz éves múltjának bemutatása segít megérteni a mai technológiák és eszközök működése közül jó néhányat, hiszen sok minden az internetes világban sem változott – mondta küldetéséről a vándornyomdász, Novokrescsenszkov Tamás. A Sárváron készült első magyar nyelvű könyvre utalva kijelentette, hogy a város örökségét, a Sylvester-Bibliát sokkal jobban az érdeklődés középpontjába állíthatnák, ugyanis a régi nyomdászmesterséggel együtt ez a kincs is a feledésbe merülhet.

Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász a sárvári nyomdáról is megemlékezett Fotó: PÁS

Odébb pár teremmel más merült el: nem a feledésbe, hanem a papírkészítő edényébe a merített papírosok létrehozása érdekében. Ott Vincze Kristóf papírmerítő és könyvkötő technikáit próbálhatták ki az érdeklődők. Mint elmondta: az igényes hordozó­anyag sosem megy ki a divatból és egyre népszerűbb. Szentendrei műhelyükben egyesével ők készítik a Vizsolyi Biblia reprint példányait. Ha ekkora munkát nem is, de a kötészet alapjait egy-egy kis notesz elkészítésével bárki kipróbálhatta.

A mai könyvek sem hiányoztak a kínálatból. Nyolc nagy kiadó kínálatával megtartották Sárvár első könyvvásárát. A vásár és a könyves nap ötletéről a szervező Molnár Andrea, a Nádasdy Kulturális Központ munkatársa szólt. Kiemelte, hogy a könyvvásár hiánypótló lehetőség is, mivel Sárváron már csak egy könyvesbolt működik.

A rendezvény nagy sikerére tekintettel a szervezők egy nyári, szabadtéri író–olvasó találkozóval, dedikálással összekötött könyvvásár szervezésében is gondolkodnak már. Bizonyítva, hogy a könyv több, mint egy hétköznapi tárgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában