Bükön is alkotott

2019.01.28. 07:00

A szecessziót értelmezi újra Bódi Barbara festőművész

Forrás címmel mutatta be munkája esszenciáját a büki művelődési központban Bódi Barbara Boba. A művésznő Bükön is alkotott, most a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként dolgozik.

Bakos Ágnes

Bódi Barbara Boba. A kép a büki alkotótáborban készült

Fotó: Unger Tamás

A grafikák mintegy tanulmányként készültek a hatalmas portrékhoz, de még a tanulóéveiből is hozott egy-egy munkát Bükre, a magyar kultúra napjára Bódi Barbara roma származású kortárs festőművész. Az emberi arcok mellett a növényi ornamentika ihlette kísérleteit is bemutatta a Forrás címet kapott tárlaton. Megint más az a vallási gyökerű munka, amelyen Bükön, a roma alkotótáborban dolgozott tavaly nyáron.

Bódi Barbara Boba. A kép a büki alkotótáborban készült
Fotó: Unger Tamás

Idén pedig új irányt vesz: átértelmezi a szecessziót a 21. századba, ahogy fogalmazott, olyan „bobás módon”. Társadalmi problémákkal, kirekesztett népcsoportokkal igyekszik foglalkozni – azok szemével akar látni és láttatni, akiknek nem hallani a hangját. – A szecesszió mint kivonulás: a szó eredetéhez igazodva az amerikai polgárháborúra, a feketék kivonulására gondolok – magyarázta. A szecesszió saját és sajátos újraértelmezésén az MMA ösztöndíjasaként dolgozik, valószínűleg a büki nyári roma alkotótáborban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában