Inkább vállaljuk az ütközést!

2019.01.15. 14:00

Az út közepén hagyott vadállattetem rendkívül balesetveszélyes

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, súlyos baleset történt szombaton, mikor Egyházasrádóc és Kisunyom között egy autós döglött vaddisznót vett észre az úton. A vaddisznót feltehetően egy másik autós ütötte el korábban, aki, ha nem értesítette a rendőrséget a balesetről, a következményeket látva komoly hibát követett el.

Budai Dávid

Ahol tábla figyelmeztet a vadveszélyre, ott különösen figyelni kell

Fotó: Horváth Balázs

A Ford sofőrje már nem tudta kikerülni az úton fekvő tetemet, nekiütközött, ami megdobta az autót, így az a szemből érkező Toyotának csapódott. Az ütközéstől mindkét autó az út menti árokban, felborulva állt meg. Ketten súlyosan megsérültek.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy bárki is hibázott, Kálmán György, a Sormás Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza egy másik lehetséges variációról is beszélt, mikor megkértük, hogy mondja el, mi a helyes magatartás, ha vaddal találkozunk az úton.

– Az első és legfontosabb, hogy lehetőleg kerüljük el az ütközést, különösen a kritikus vadveszélyes szakaszokon, erdősávok mellett kell lassabban menni. Akkor sem nyugodhatunk meg, ha a vad sikeresen átér előttünk, ilyenkor ugyanis számítani kell arra, hogy az állatot követik a társai.

Ahol tábla figyelmeztet a vadveszélyre, ott különösen figyelni kell
Fotó: Horváth Balázs

Télen a szarvasok rudlikba, a vaddisznók kondákba verődnek, ha megzavarják őket, vagy a vezérállat valamiért megindul, a többiek vakon követni fogják – hangsúlyozta a szakember. Éppen ezért érdemes megállni, várni egy kicsit, majd ha látjuk, hogy újra nyugalom van, lassan elindulhatunk. Amennyiben nem tudunk megállni, ne rántsuk félre a kormányt, kockáztatva azt, hogy az árokba csapódunk, esetleg nekimegyünk egy fának, vagy a szemből jövő autónak, ilyenkor be kell vállalni az ütközést, így járunk a legjobban. Az ütközés után mindenképpen értesítsük a rendőrséget, ők fognak szólni az illetékesnek, hiszen az nem elvárható, hogy az autósok tudják, mikor melyik vadászt kell hívni.

Kálmán György elmondta, a legtöbben ilyen esetekben nem nyúlnak hozzá az elütött vadhoz, még azt sem teszik meg, hogy félrehúzzák az útról a szerencsétlenül járt állatot. Van, aki azért nem hajlandó hozzáérni, mert nem szeretné, hogy lopással vádolják meg, pedig az út közepén hagyott tetem rendkívül balesetveszélyes, amint azt a cikkünk elején ismertetett, a hétvégén történt eset is bizonyítja. Az is előfordulhat azonban, hogy az állat a jármű oldalának fut neki – például egy kamion hátsó kerekének – ilyenkor elképzelhető, hogy a sofőr nem érzékeli az ütközést. Könnyen lehet, hogy szombaton is hasonló történt.

Más a helyzet akkor, ha a vadat nem mi ütöttük el. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt tanácsolja, ha egy állat tetemével találkozunk az úton, azt közegészségügyi okok miatt ne érintsük meg. Az elhullott állat tetemének elszállítása, ártalmatlanítása közúton a közút kezelőjét terheli. A társaság útellenőri szolgálata az utak hierarchikus rendje és forgalomnagysága alapján végzi feladatát, főutak esetében naponta, kétnaponta, mellékutakon a kisebb forgalmú szakaszokon ritkábban, de folyamatosan ellenőriznek.

Kálmán György elmondta, nekik heti egy-két alkalommal jelentenek vadelütéseket, a helyzet pedig most, az agancsozók megjelenésével csak rosszabb lesz – figyelmeztetett a vadász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában