A sportra fordított pénz megtérül

2019.01.04. 07:00

Dr. Hende Csaba a 2018-as év értékelése során előre is tekintett 2019-re

Az utak, utcák, közintézmények felújítását és a sportlétesítmények fenntartásának új taolehetőségeit emelte ki dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke az évértékelőjében.

Vas Népe

Dr. Hende Csaba ismét megköszönte a választói bizalmat, hozzátéve: igyekszik a jövőben is méltónak lenni a feladatra Fotó: HB

Fotó: HB

– Soha nem látott mennyiségű forrás érkezett Szombathelyre, megújultak és folyamatosan megújulnak a közintézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék. További jelentős fejlesztések előtt állunk: jövőre megépül a húsz orvosi rendelőt magában foglaló, új egészségügyi alapellátó központ a kórházzal szembeni telken – mondta dr. Hende Csaba. Kifejtette: megújul a piac, folytatódnak az útépítések és -javítások. Elkészült a Laki Demeter utca, a Móricz Zsigmond utca, a Brucser József utca, a Perintparti sétány, az Ernuszt Kelemen utca nyugati oldali járdája.

– A kormány a közbenjárásomra külön forrást biztosított, hogy elkészülhessen a Síp utca, Dob utca, a Kilátó utca, a Halastó utca, a Báthory utca. 2019-ben napirendre kerül a Markusovszky utcai Gyöngyös-patak-híd felújítása és a Bartók Béla körút nyugati oldala. Fontos az utakról, utcákról gondoskodni, és növelni a parkolók számát, mert a városban megnövekedett a forgalom, ötezerrel több autó van, mint a korábbi években.

Az egészségügy területéről kiemelte, hogy teljesen felújították a kórház sebészeti osztályát félmilliárd forint költséggel, a korábbi 6-8 ágyas szobák helyett 2-3 ágyas szobákat alakítottak ki, külön fürdőszobával. Húsz lakásból álló nővérszálló építésére ad félmilliárd forintot a kormány, a 20-40 négyzetméteres „fecskelakások” építése jövőre kezdődik a 11-es Huszár úton. Az olcsó lakhatás versenyképes juttatás, még az osztrák bérekkel szemben is képes a nővéreket idekötni a szombathelyi kórházhoz.

A térség országgyűlési képviselője azt is hangsúlyozta, hogy Szombathely jelentős sportberuházások színhelye volt. A Haladás Sportkomplexum milliárdos értékű telkét ingyenesen kapta a kormánytól a város. Minden képviselő előtt ismert volt az is, hogy az állami pénzből felépített, építőipari nívódíjas épület is teljes egészében Szombathely tulajdonába kerül. A létesítmény fenntartása pedig természetesen a városra – mint tulajdonosra – hárul. Ugyanez a helyzet a 33 méteres vízilabda-medencével kibővült uszodával és a gyors ütemben épülő fedett jégcsarnokkal is. Az elmúlt hetekben az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely a taorendszert kiterjeszti 2019. január 1-jétől a létesítmények fenntartására is. Vagyis a jövőben a létesítmény bevételei és kiadásai különbözetének a felét lehetséges lesz a vállalatok nyereségadó-átengedéséből fedezni. Szombathely számára ez azt jelenti, hogy a megfelelő együttműködési megállapodások megkötése esetén a sportkomplexum, az uszoda és a jégcsarnok működésének felét lényegében átvállalja a költségvetés. Dr. Hende Csaba elmondta: örül, hogy közreműködhetett ebben, hiszen amekkora öröm, hogy nívós körülmények között lehet sportolni, akkora gond volt a fenntartás. Hozzátette: nem dőlhetünk hátra, hogy az esetleges veszteségek felét betakarja az állam, hanem természetesen a létesítményeknek is törekedniük kell arra, hogy a bevételeiket maximalizálják. Kifejtette továbbá, hogy a sportra fordított minden egyes forint százszorosan megtérül, amennyiben a későbbi egészségügyi kiadások csökkennek. Hiszen a betegségeket gyógyítani nagyon drága, a megelőzés gazdaságosabb.

Dr. Hende Csaba ismét megköszönte a választói bizalmat, hozzátéve: igyekszik a jövőben is méltónak lenni a feladatra Fotó: HB

Az alelnök a magyar gazdaság fejlődéséről szólva kiemelte: 5,2 százalékkal bővült a bruttó nemzeti termék. 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, most 3,7 százalékos. Majdnem egymillió új munkahely létesült. A több magyar több munkája révén több jut a legfontosabb feladatokra, köztük a fenyegető demográfiai katasztrófa elhárítására, amelynek eszköze a kormány családpolitikája. 2010-ben 1,2 volt a termékenységi ráta, 2018-ban 1,5, a cél azonban az, hogy legalább két gyermek szülessen egy családban. Ez szükséges a nemzet megmaradásához, de személyes megfontolás is áll mögötte: időskorunkban gyermekeink és unokáink lesznek azok, akik gondoskodnak rólunk.

– Európában sokan azt a választ adják erre a problémára, hogy majd a migránsok dolgoznak helyettünk. De a Strasbourgban elkövetett tömegmészárlás is jól mutatja, hogy ez rossz döntés, és nemzedékek múlva is érezteti a hatását, hiszen az elkövető ebben az esetben második generációs bevándorló volt – mondta dr. Hende Csaba. – Súlyos felelősséget vesz magára, aki a családok erősítése helyett kiengedi a szellemet a palackból, és nagy tömegben idegen kultúrákhoz tartozókat enged be, mert ez évtizedek múlva is visszaüt.

Az országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke azt is nyomatékosította: 2018 a családok éve volt, sok intézkedést hoztak. A két gyerek után járó adókedvezmény eddig 35 ezer volt, most 40 ezer forint lesz. A csokot eddig 75 ezer család vette igénybe. 454 ezer gyermek étkezett ingyenesen az elmúlt évben Magyarországon. Most zajlott le a nemzeti konzultáció, amelyben további családtámogatási formákról kérdezte az embereket a kormány. Mire és mennyit költsünk, hogy megszülessenek azok a gyerekek, akiket korábban anyagi problémák miatt nem vállaltak?

Dr. Hende Csaba azt is felidézte, hogy április 8-án példátlan részvétel mellett nyerte el újra a választók bizalmát, negyedszer lehet Szombathely és környéke országgyűlési képviselője. Ismét köszönetet mondott a több mint 26 ezer szavazatért, és megfogalmazta: igyekszik a jövőben is méltónak bizonyulni a feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában