Kőkori leletek meséltek

2019.01.29. 07:00

Dr. Károlyi Mária tartott előadást a séi faluházban

Dr. Károlyi Mária régész mutatta be A kozmikus parancs – A séi kőkori település vallásos művészete című könyvét szombaton a faluház könyvtárában.

Tersztyánszky Krisztina

A szombathelyi régész részese volt annak a feltárásnak, amely a hetvenes években kezdődött, és amelynek során Sé Malomi dűlőjében újkőkori település nyomaira bukkantak. Hatezer éves kerámiákat, szobrocskákat emeltek ki a földből. A lelőhely és a Séi Vénusz szobra világhírűvé tette a vasi település nevét. Dr. Károlyi Mária könyvében és a szombati elő­adáson is a sok ezer éves ember­ábrázolások előfordulásából, az agyagfigurák jellegzetességeiből vont le következtetéseket. A szakember a Dunántúlon egyedülállóan nagyszámú őskori emberábrázolásból egyrészt a borostyánkőút mentén kialakult déli kapcsolatokra következtet, másrészt arra, hogy a festett, díszített és gyakran darabokra tört idoloknak kultikus szerepük lehetett.

Dr. Károlyi Mária hatezer éves kerámiákat talált
Fotó: Szendi Péter

A régésznő teóriája szerint Sé egy kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező szent hely volt, amelyre a Tolna megyei neolit kori lelőhellyel, az úgynevezett lengyeli kultúrával együtt akár az európai kultúra bölcsőjeként tekinthetünk. A leleteket képekkel és ábrákkal, két nyelven bemutató kötet alapmű lehet a régészek számára, akik még messze nem jutottak konszenzusra a séi leletek értékelését illetően. A séi típus bekerült a szakirodalomba, de Károlyi Mária szerint fontos, hogy az ifjabb régésznemzedék kutassa a kincseket rejtő Arany-pataki lelőhelyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!