Az összefogás jegyében

2019.01.13. 11:28

Együtt bálozott a megye és a város

Másodszor bálozott együtt a megye és a megyeszékhely a megyebálok történetében, az összefogás jegyében tartották közösen a rangos eseményt szombaton az Agora – Művelődési és Sportházban. Az Év Vasi Embere cím viselőjére is fény derült, az oklevelet idén Merklin Tímea vette át éjfélkor.

Nemes Judit

Fotó: Unger Tamás

Különleges volt a szombati alkalom: eddig mindössze egyszer bálozott együtt a megye és a megyeszékhely. Összesen háromszázan gyűltek össze a Agora – Művelődési és Sportházban, hogy önfeledten szórakozzanak a nívós rendezvényen, amely nyitánya a megyei báli szezonnak. A bejáratnál Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ vezetője, majd a 11-es huszárezred két katonája fogadta a vendégeket, akiket a sportház aulájában dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármester és felesége, valamint Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke és felesége köszöntött – a hölgyeknek egy szál sárga rózsát is átadtak.

Megnyitó

A rendezvény megnyitóján először Puskás Tivadar mondott köszöntőt, amelyben kiemelte a bálok és Szombathely metszéspontját. – Szent Márton Amiens-ben történt legismertebb jelenete köpenyének megosztása egy koldussal. Az első bál, a krónikák szerint 1385-ben VI. Károly és Bajor Gizella menyegzője volt – itt találkozik a bál Szombathellyel – fűzte hozzá a város első embere. Majthényi László emlékeztetett, hogy 2015-ben a megyebál elindult a vasi városokban, elsőként Vasváron, majd Sárváron, Kőszegen és Bükön, 2019-ben pedig visszatértek a megyeszékhelyre. Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, országgyűlési képviselő kiemelte: jótékony céllal szervezték az estét, tehetséges vasi fiatalokat támogatnak a tombolaszelvényekkel.

 

Végül az est díszvendége, dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a vendégeket: – Különösen 2010-2012-ben sokat jártam a megyében, nagyon megszerettem a városait, a tájakat: olyan ékszerdobozt, mint Kőszeg, kevés van az országban – emelte ki a miniszter, majd beszédének zárásaként megnyitotta a bált, majd pezsgős koccintás következett. A beszédek után a fiatal tehetséges táncosokra szegeződtek a tekintetek: a látványos nyitótáncot a Lorigo TSE fiataljai mutatták be. A vacsora és báli táncok első körét követően Radics Gigi lépett színpadra; az ifjú énekesnő zongorakísérettel adta elő néhányat régebbi és újabb dalaiból, valamint számára kedves, ám nem saját szerzeménnyel – Aretha Franklin Recpesctjével – is elkápráztatta a közönséget.

Az „Év Vasi Embere”

Hagyományosan, a megyebálon hirdetik ki az Év Embere Cím viselőjének nevét: hetekkel korábban a Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület tíztagú kuratóriuma ülésén a résztvevők megneveztek egy-egy jelöltet, akik közül háromkörös szavazással választották ki a 2018-as győztest: először öt embert választottak ki a tízből, majd az ötből kettőt, végül a kettőből egyet.

A 2018-as listán Dévai Boglárka tornász, Gyurácz Ferenc irodalomtörténész, szerkesztő, Kiss Katalin biológusmérnök, Merklin Tímea újságíró, Nádorné Vörös Ibolya építőmérnök, prof. dr. Pusztay János nyelvész, egyetemi tanár, Szabó Tibor színművész, dr. Tóth Csaba orvos, dr. Tóth Endre régész, Tóth Kálmán múzeumpedagógus neve szerepelt a jelöltek között. A szavazás eredménye egészen szombaton 24 óráig titkos volt, ekkor fedték fel kilétét. Az idei, a huszonegyedik alkalommal a grémium döntése alapján Merklin Tímea érdemelte ki az elismerést. Kolléganőnk az oklevelet Majthényi Lászlótól, valamint dr. Balázsy Péter megyei jegyzőtől, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetőjétől, a Vas Megyéért Egyesület elnökétől vette át. Közönségdíjasa is van az Év Vasi Embere megmérettetésnek, a jelöltekre január 3-ától január 13-a éjfélig, Vas Megye facebook oldalán lehetett leadni a szavazatot. A közösségi oldalon jelentették be a nyertest szombat délután: dr. Tóth Csaba, a Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosra adták le a legtöbb szavazatot a vasiak.

Jótékony céllal

A bálnak az eredményhirdetéssel korántsem lett vége, hiszen tombolasorsolás következett, amelynek bevételéből a szombathelyi Crom Robotikai Klubot támogatták: az összegyűlt 910 ezer forintot több felajánlással együtt adta át a klub képviselőjének Puskás Tivadar és Majthényi László. A robotikai klubot 2017-ben hozták létre, célja, hogy lehetőséget biztosítson a tehetséges, a robotika, programozás, elektronika iránt érdeklődő fiataloknak. A bálon ettől kezdve a hangsúly a táncon volt, hajnalig ropták a résztvevők a Galaxy Tánczenekar parkettre hívó dallamaira.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában