a magyar kultúra napja

2019.01.21. 07:00

Életük, szervező munkájuk példa – Elismerés a kulturális tevékenységért

Huszonötödik alkalommal adta át a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület a Közösségi Kultúráért Díjakat a magyar kultúra napjához kapcsolódva.

Tóth Kata

Az egyesület 1993 óta ismeri el Közösségi Kultúráért Díjjal azokat az embereket és közösségeket, akiknek élete, szervező tevékenysége példa a megyében. Az idén Répcelakon tartott díjátadón Szabó József polgármester a várost bemutatva azt emelte ki: elsősorban ipari település az övék, amely méretéhez képest a kultúra területén jóval többet teljesít. Mint mondta, az élhető kisváros fontos ismérve az aktív civil, közösségi élet – a répcelakiak számos szervezetükre lehetnek büszkék, de képzőművészeti kiállításokkal, irodalmi estekkel, szabadegyetemmel, fesztivállal is szolgálják a magyar kultúrát. Ezután Bokányi Péter tanár, irodalomtörténész fogalmazta meg az ünnephez kapcsolódó gondolatait: Szerb Antalt és az ő „megtalált” szavát – Lesefrüchte, az olvasás gyümölcsei – idézte köszöntőjében, egyben kitágította a szó jelentését a „kultúra gyümölcseire”. A kifejezés szerinte sajátos időutazásra hív, olyan világról mesél, amelyben a könyv, az olvasás, a műveltség, a kultúra annak ünnepe, ahogy az ember közösségének kultúrájából megtermeli saját gyümölcseit, és nem feltétlenül praktikus célokra. A gyümölcs – a kultúra – nem feltétele a fennmaradásnak, de a teljes élet gyümölcs nélkül elképzelhetetlen, mondta.

Biczó Ferenc répcelaki helytörténészt köszönti Kiss Virág
Fotók: VN/ Varga Ákos

A baráti kör képviseletében Horváth György és Kiss Virág, dr. Kiss Gyula lánya adta át az elismeréseket. Először Dancs István nyugdíjas pedagógust szólították, akit Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége elnöki feladatainak ellátásáért tüntettek ki. Biczó Ferenc répcelaki helytörténész évtizedek óta kutatja és feldolgozza lakhelye helytörténeti jellemzőit, őt a Vas Megyei Honismereti Egyesület terjesztette fel a díjra. Kitüntették még Virágh Jánost, Lukácsháza polgármesterét, aki szűkebb pátriájában, a szomszédos Gyöngyösfaluban és a környező településeken is sokat tesz az ott élők kultúrájáért; Tanda Ibolyát, Répcelak Város Gyöngy Női Kamarakórusának vezetőjét, aki 31 éves zenepedagógusi és karvezetői pályafutása során számos szakmai sikert mondhat a magáénak. Haizler Lászlónét, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatóhelyettesét és könyvtárosát; Wiktora Antalt, a TIT Nyugdíjas Baráti Kör tagját, a Vas Megyei TIT egykori igazgatóját; Frank-Sziklai Mártát, Bozsok öntevékeny népművelőjét, a Bozsoki Kökörcsin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnökét. Rajtuk kívül Fehér Lászlót, Celldömölk polgármesterét, közösségek aktív szervezőjét, civil szervezetek, helyi hagyományőrzők hathatós támogatóját; Nádler László oszkói festőművészt, oszkói és vasvári alkotótáborok szervezőjét; Borsitsné Pásty Ritát, Rábahídvég fáradhatatlan népművelő-könyvtárosát. Csoportokat is díjaztak: a Savaria Legió Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület, valamint Csepreg Város Fúvószenekara vállalásait, munkáját méltatva.

A Rábahídvégi Daloskör és Citeracsoport dalcsokrot vitt az átadóra

A műsorban közreműködött a Répcelaki Gyöngy Női Kamarakórus, a Rábahídvégi Daloskör és Citeracsoport; Frank Borbála dunántúli karikázó dallamokat énekelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!