Szent Sebestyén ünnepén

2019.01.21. 14:00

Gyertyás körmenet: több mint háromszáz éve tett fogadalmat Szombathely

A város fogadalmi ünnepét tartották tegnap reggel a székesegyházban, dr. Székely János megyés püspök vezetésével gyertyás körmenettel emlékeztek a pestistől való megszabadulásra.

MERKLIN TÍMEA

Dr. Székely János megyés püspök vezetésével tartották meg a fogadalmi ünnepet tegnap reggel Fotó: Horváth Balázs

A tegnap reggeli szertartáson felelevenítették, hogy február 20. Szent Fábián és Szent Sebestyén vértanú ünnepe, ezt a napot szentelte a város a 308 éve tett fogadalomnak. 1710–11-ben a pestisjárvány idején a szabad ég alatt tartották a szentmiséket, mert azt gondolták, hogy a fertőzés a levegőben is terjed. Főleg Szent Sebestyénhez imádkoztak, akit hite miatt lenyilaztak, de a sok lőtt seb ellenére is életre kelt, és az elpusztíthatatlan kereszténység jelképe lett. (Egy kápolnát is építettek a tiszteletére, amely azonban egy tűzvészben elpusztult.)

1711-ben a szent ünnepén közösen imádkozott a város, és mivel utána érezhetően enyhülni kezdett a járvány, fogadalmat tettek, hogy emiatt minden évben megismétlik ezt.

Dr. Székely János megyés püspök vezetésével tartották meg a fogadalmi ünnepet tegnap reggel
Fotó: Horváth Balázs

A vasárnap reggeli szertartáson Szombathely vezetői is részt vettek, köztük dr. Puskás Tivadar polgármester is.

A misén más régi szövegek és tanítások mellett Szent Pál korintusiakhoz írott egyik levelét is idézték, amely arról szól, hogy minden ember másféle tehetséget – bölcsességet, hitet, a gyógyítás képességét vagy éppen mást – kap ahhoz, hogy azt legjobb tudása szerint használva cselekedjen az emberek javára, érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában