A hallgatók válaszoltak

2019.01.14. 17:30

Hogyan vészelik át a vizsgaidőszakot a szombathelyi egyetemisták?

Javában tart a vizsgaidőszak az egyetemeken, ez minden diák számára mást és mást jelent. Most arra voltunk kíváncsiak, hogyan élik meg ezt az időszakot a szombathelyi hallgatók.

Németh Nóri

Affiah Godwin

Fotó: Németh Nóri

Létezik ugyebár a két véglet: vannak az eminens diákok, akik már a szeptemberi szorgalmi időszakot folyamatos, ütemtervszerű tanulással töltik. Rendszeresen látogatják az órákat, szorgalmasan jegyzetelnek, a kötelező irodalom mellett mindig elolvassák az ajánlott olvasmányokat. A vizsgaidőpontok közül minden esetben már az első meghirdetett alkalomra feljelentkeznek, és egy laza átismétlés után magabiztosan zsebelik be a jól megérdemelt jelest. És vannak azok, akik az utolsó utáni pillanatban tőlük kérik el a jegyzeteket.

Akiket az őszi hónapokban sokkal jobban foglalkoztat az egyetemi élet szórakoztatóbb oldala: csak a katalógusos órákat látogatják, ott is inkább csak jelen vannak, az estéket pedig főleg az olvasásra kevésbé alkalmas szórakozóhelyeken töltik. Félév végén aztán az utolsó vizsgalehetőség előtti este – a kölcsönjegyzeteket bújva és a végkimerültséggel küzdve – megfogadják, hogy a következő szemeszterben sokkal hamarabb nekiállnak majd a tanulásnak.

És persze létezik a két véglet között még számtalan kategória. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon az ELTE SEK tanulói hogyan vészelik át ezt az embert próbáló időszakot.

ELTE Savaria Egyetemi Központ

Nagypál Levente harmadéves történelem-magyar szakos hallgató, aki saját bevallása szerint már kiismerte az erre az időszakra vonatkozó praktikákat. Jelenleg a kilencből már csak két vizsgája van hátra. Az eddigi eredményei vegyes képet mutatnak: volt, hogy jobb teljesítményre számított, és olyan is volt, hogy az elvárásain felül teljesített. Hogy mennyi energiát fordít tanulásra, azt az adott tárgytól teszi függővé. Néha elég egy vizsga előtti átolvasás, a nehezebb tárgyakra azonban akár másfél-két hetet is rászán. Ilyenkor is beosztja azonban az idejét, állítása szerint naponta két-három óra tanulással kényelmesen fel lehet készülni a vizsgára. Kell idő a lazításra is, Levente a klasszikus kikapcsolódási formát választja: filmek, sorozatok, zene. Mint mondja, elég nyilvánvaló kapcsolat van a vizsgaidőszakok és a megemelkedett sorozatfogyasztási mutatók között.

 

Wágner Dominika és Siska Flóra
Fotó: Németh Nóri

Siska Flóra és Wágner Dominika mindketten másodévesek biológia-természetismeret szakon, ugyanakkor van már egy Bsc diplomájuk, így bőven van rutinjuk a vizsgák terén. Ők decemberben, a vizsgaidőszak kezdetével vetették bele magukat a tanulásba, jelenleg az első számonkérésen vannak túl, és még négy van hátra január végéig. Akárcsak Levente, a lányok is az adott tárgy nehézségi fokától teszik függővé a felkészülést, a könnyebb vizsgákra egy-másfél napot tanulnak, a nehezebbekre azonban akár egy hetet is rászánnak. Abban elég hamar közös nevezőre jutottak, hogy jelenleg a környezetkémia-környezetfizika jelenti a legkomolyabb akadályt, és persze a zárószigorlatok. Azt mondják, az első időszakban még nagy volt a lámpaláz, a többéves rutinnak köszönhetően azonban mostanra már alábbhagyott a vizsgák előtti izgalom. Kikapcsolódásra persze ők is szakítanak időt. Flóra elsősorban a hobbijának hódol: sportol, így számára a tánc jelenti a lazítást, és az, ha kedvtelésből olvashat, ilyenkor főleg a pszichológiai témájú könyveket szereti lapozni. Dominika ha már nagyon belefásult a tanulásba inkább alszik egy fél órát, vagy tesz egy frissítő sétát a kutyájával.

Affiah Godwin
Fotó: Németh Nóri

Affiah Godwin elsőéves angol-magyar szakon, így ő most szerzi az első tapasztalatokat a vizsgaidőszakról. Félidőnél tart, négy vizsgán már túl van a hétből. Egyelőre lazán kezeli a szituációt: a felkészülési időről csak annyit mond, általában a vizsga előtti este szállja meg az ihlet, hogy egyáltalán megszerezze a tételeket. Volt olyan tárgya, amire szinte készülni sem kellett, reggel átolvasta hozzá a jegyzeteket, és jelest kapott. És vannak persze keményebb számonkérések: ha magasabbak a követelmények, jellemzően inkább annak örül, ha átmegy a vizsgán. Bár hozzáteszi, sokat számít a szerencse, főleg amikor a jó tételt kell kihúzni. Egyáltalán nem tartja magát izgulós típusnak, sőt, ha több vizsgája van egyhuzamban, még unalmassá is válik számára az élethelyzet. Godwin a vizsgaidőszakban a tanulásra való koncentrációt tartja legproblémásabbnak, hiszen a kollégiumban azért mindig akad az embernek jobb dolga: például egy három-négy órás Mortal Kombat-maraton.

Mindemellett Godwin azoknak a táborát erősíti, akik a vizsgaidőszakban megfogadják: a következő félévben más lesz, minden óra után azonnal kidolgozzák a tételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában