Jótékonyság

2019.01.28. 07:00

Huszadik alkalommal bálozott a Rotary Club Szombathely

A Rotary Club Szombathely tagsága szombaton immár huszadik alkalommal bálozott együtt a Pannónia Étteremben.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

A jótékonysági bál közönségét Pammer István köszöntötte. Elmondta: a patinás klub először 1934-ben alakult meg 25 taggal, a szervezésben dr. Pethő Ernő jeleskedett. A második világháború sok más klubbal együtt elsodorta a szombathelyi szervezetet is, amely aztán 1993. május 29-én alakult újjá, Kiss Sándor szobrászművész elnökletével.

A klub az eltelt évtizedek során a Markusovszky Kórháznak, valamint számos nevelési-oktatási intézménynek adott támogatást saját finanszírozásban, illetve más civil szervezetekkel összefogva. A tagság 2000-ben alapította meg a Kiss Sándor Művészeti Díjat, amelyet az öttagú kuratórium döntése alapján minden évben odaítélnek egy 35 év alatti, Vas megyei kötődésű művésznek. A díjjal egyrészt a klub kétszeres Munkácsy-díjas első elnökének emléke előtt tisztelegnek, másrészt a fiatal tehetségeket támogatják.

 

A Kiss Sándor-díjat Bukits Anna ötvös, tűzzománcművész vehette át a szobrászművész özvegyétől, Lesenyei Mártától. Bukits Anna a szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban ötvösként érettségizett, majd aranyműves és ékszerbecsüs szakképesítést szerzett. A tűzzománc fortélyait Sisa József jászberényi művésztelepén sajátította el, képeivel egyre szebb sikereket arat.

Reméli, hogy a most kapott támogatással a klub tagjai is részesei lesznek egy már-már kihalóban levő mesterség, a tűzzománcművészet újjászületésének. A klub 25 éves fennállása alkalmából dr. Kecskés László mellkassebész szakorvos a Rotary-klubok alapítójáról elnevezett Paul Harris-díjat vehette át. Dr. Kecskés László a klub alapító tagja. Huszonöt éve saját szakmája területén folyamatosan segíti a Rotary Club Szombathely tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában