Oktatók az elektronikus zene minden ágából

2019.01.18. 20:00

Innováció a zeneoktatásban – Ingyenes elektronikus zenei kurzus az egyetemen

Ingyenes elektronikus zenei szeminárium indul az egyetemen, így tartanak lépést a Z és az alfa generációval.

VN

Fotó: Pixabay

Egy hónap múlva már az elektronikus zenéről is tanulhatnak a Savaria Zenepedagógiai Tanszéken. Az ötlet a szombathelyi születésű Mayer Petrától, azaz DJ Shizukától indult, aki több mint négyszáz dj közül lett a Petőfi DJ cím nyertese 2012-ben, miután addig szokatlan módon Liszt Ferenc Magyar rapszódiáját downtempo stílusban feldolgozta, de abban is úttörő volt, hogy az országban nőként az elsők között kísérletezett a színpadon live funkciókkal.

Elméleti és gyakorlati képzés

Petrának most a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán sikerült nyernie, ezt követően kidolgozta a tananyag részleteit, majd partnerként megnyerte a zenei tanszéket, így február 18-ától elindulhat az elektronikus zene elméletével és gyakorlatával foglalkozó szeminárium. Az ingyenes kurzusok kéthetente lesznek a zenei tanszék Liszt-termében, az előadásokat nemcsak az ének-zene szakos hallgatók, hanem bárki látogathatja. Az egyetem hallgatói előnyt élveznek és a részvétel is regisztrációhoz kötött, de ha a 130 fős terem elbírja, jöhet bárki.

Mayer Petra (DJ Shizuka), dr. Pozsonyiné Falusi Anikó és dr. Németh István
Fotó: Kleinhappel Miklós

Minden oktató az elektronikus zene más-más ágát képviseli

Érdeklődőből nem lesz hiány, olyan ismert nevek lesznek az oktatók, mint Krajczár Péter (New Level Empire), Milkovics Mátyás (Neo), Slam Jr., azaz Zsankó Péter, BernathY, azaz Bernáthy Zsiga és a beatboxozó BassLime, vagyis Lesinszki Dávid.

Dr. Pozsonyiné Falusi Anikó, a tanszék megbízott vezetője elmondta: az ének-zenei nevelés a Kodály-módszerre épül, de a különféle zenei stílusok tanulmányozása a befogadói képességek fejlesztésének hasznos kiegészítő eszközeként szolgál. Az innováció, a játékosság és a belső motiváció a kulcsszavai a hatékony, produktív és 21. századi pedagógiának, hogy a Z és az alfa generáció érdeklődésével is lépést tudjanak tartani a pedagógusok.

– A kurzus által kinyílik az elektronikus zene világa azok számára, akiknek ez eddig misztikus volt, és mindenki ki tudja mazsolázgatni belőle azt, amire szüksége van – hangsúlyozta Petra, aki olyan zenésztársakat nyert meg a cél érdekében, akiknek szívügye az oktatás és a zenei kultúra fejlesztése. A szeminárium sokszínűségét az adja, hogy minden oktató az elektronikus zene más-más ágát képviseli. Milkovics Mátyás ismeri az elektronikus zene kialakulását és a szintetizátorok fejlődését, Lesenszki Dávid, aki legutóbb negyedik lett a beatbox világbajnokságon, a mikrofontechnikáról osztja meg tapasztalatait, de az is kiderül majd, hogyan adhat elő egyetlen ember egy teljes, meghangszerelt dalt a színpadon. Petra a digitális zeneszerkesztésről és a masterelésről osztja majd tapasztalatait a hallgatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában