nyugodjon békében!

2019.01.04. 18:23

Kedden temetik Seregély Istvánt

Életének 88. évében elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsek, egykori szombathelyi káplán, kőszegi plébános. Kedden temetik Egerben, Kőszegről kisbuszokat indítanak a búcsúztatásra.

Bakos Ágnes

Seregély István 1931. március 13-án, Szombathelyen született, 1940-ben családjával került Miskolcra. Középiskoláit a miskolci Fráter György Gimnáziumban végezte, teológiai tanulmányait pedig Szombathelyen kezdte, majd a szombathelyi szeminárium bezárása után Budapesten a Központi Szemináriumban folytatta és fejezte be. 1955. június 19-én szentelte pappá Kovács Sándor szombathelyi megyés püspök.

1974-ig káplánként szolgált Gyöngyösfaluban, majd Nyőgéren, Bagodvitenyéden, Zalaegerszegen, Szombathelyen. Tizenkilenc évi kápláni szolgálat után, 1974-ben Fábián Árpád szombathelyi megyés püspök nevezte ki plébánosnak Kőszegszerdahelyre. 1980-ban itt ünnepelte ezüstmiséjét. Plébánosi szolgálata idején, 1974 és 1981 között, a plébániához tartozó mind a négy templomot felújították: a kőszegszerdahelyi Mindenszentek templomot, a velemi Szent Vid templomot, a cáki Szent Péter és Pál templomot és a kőszegdoroszlói Szent Márton templomot. 1987-ig volt plébános Kőszegszerdahelyen és Kőszegen.

Szent II. János Pál pápa 1987. június 5-én nevezte ki egri érsekké, július 25-én szentelték püspökké az egri bazilikában. 1990-től 2005-ig a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke volt, 1993-tól 2001-ig az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa alelnökeként dolgozott. 2007. június 9-től volt nyugalmazott érsek. Életének 88. évében érte a halál, 2018. december 31-én a nyíregyházi Papi Szociális Otthonban. Jelmondata az volt: Christus est via veritas et vita, vagyis Krisztus az út, az igazság és az élet.

Seregély István Fotó: Lambert Attila/Egri Főegyházmegye

Január 8-án, kedden az egri főszékesegyházban helyezik örök nyugalomra. Lelki üdvéért 10 órakor elimádkozzák a dicsőséges rózsafüzért, majd fél 11-kor szentmisét mutatnak be érte. Ezután helyezik el földi maradványait a főpásztorok temetkezési helyén, a bazilika altemplomában. A főegyházmegye arra kéri a gyászolókat, hogy imádsággal emlékezzenek meg az elhunytról, koszorúk és virágok helyett pedig adományaikkal támogassák a számára is oly fontos papnevelés ügyét. Erre egyrészt a gyászmisén a perselyadományokkal, másrészt az Egri Főegyházmegye alapítványán keresztül van lehetőség.

Egykori szolgálati helyéről, Kőszegről többen indulnak a temetésre, két kisbusszal mintegy 15-en, 17-en kísérik utolsó útjára Seregély Istvánt.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek több rendelkezést is hozott az Egri Főegyházmegye területére az egyházmegye nyolcvanadik főpásztorának elhunyta alkalmából, ahogy a közlemény fogalmaz, a gyász kifejezésére. A temetése napjáig gyászlobogót tűztek az egyházi épületekre. Január végéig egy előre meghirdetett köznapi időpontban minden plébániatemplomban ünnepélyes rekviemet tartanak. A temetés napján, január 8-án az esti harangszó után negyedórás harangozást rendelt el az egri érsek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában