Nem pont, pontosvessző

2019.01.29. 07:00

Kelbert Krisztinát köszöntötték a zsidó hitközségben

Kelbert Krisztinát, a Szemtől szemben kiállítás kurátorát köszöntötték hétfőn a Berns­tein Béla Kulturális Központban, amiért megkapta a 2018. évi Raoul Wallenberg-díjat.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Zsidó Hitközség – a Kelbert Krisztinát Wallenberg-díjra felterjesztő Márkus Sándor elnökkel az élen – fontosnak gondolta, hogy személyesen is köszönetet mondjanak azért a sokéves, lelkileg megterhelő munkáért, amelyet a helyi zsidóság történeti kutatásában végzett. Nem volt könnyű a rokonaik nélkül felnövő generációval beszélgetni, múltat keresni ott, ahol azt gyökeresen kitépték.

 

A hitközség tagjai segítették a kutató munkáját, mégis meglepődtek, amikor 600 képről visszanéztek rájuk a felmenőik. Majd az intenzív gyűjtés folytatódott, és könyv is született. Márkus Sándor meghatottan gratulált az általuk oly nagyra becsült díjhoz. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek elnöke kiemelte: a Szemtől szemben című kiállítás bárhol a világon megállná a helyét. Dr. Puskás Tivadar polgármester az ősök tiszteletét hangsúlyozta. Kelbert Krisztina a zsidó hitközség és a Savaria Múzeum támogatását köszönte, és azt mondta: pontosvessző van, nem pont, a munka folytatódhat. További mellé állásáról biztosította őt Csapláros Andrea múzeumigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában