Átalakulóban a doroszlói rétek

2019.01.25. 10:22

Látványos változások Kőszeg határában – Kibontakozóban a hegyláb új képe

Mérföldkőhöz érkezett a kiterjedt fás legelő kialakítását célul tűző élőhely-helyreállítás. Befejeződött az egyik legnagyobb lélegzetvételű és talán leglátványosabb munkafázis, a bozótos felszámolása.

vaol.hu

Fotó: Erdő-Tóth Zsófia – ŐNPI

Az áthatolhatatlan bokros helyén már magányos fák állnak, ezek fognak majd árnyékot nyújtani az ide tervezett marhalegelőnek – írja hivatalos honlapján az Őrségi Nemzeti Park. Első ránézésre ugyan pusztításnak tűnhet az elvégzett a munka, a nemzeti park munkatársai azonban mindenkit megnyugtatnak, ez egy alaposan végiggondolt folyamat szerves része. Gondos tervezéssel és megfelelő időzítéssel minimálisra csökkenthetők a bozótirtás negatív hatásai.

Fotó: Erdő-Tóth Zsófia – ŐNPI

Ezt támasztja alá az is, hogy már a munkálatok közben számos ritka faj kezdte látogatni az átalakuló területet: darázsölyv, barna rétihéja, sőt, egyszer még egy vándorsólyom is arra tévedt. Nyár végén előszeretettel követték a munkagépeket a vonuláshoz erőt gyűjtő fehér gólyák csapatai, és az inváziós fajok helyén régen látott tömegben virított az őszi kikerics is.

Fotó: Erdő-Tóth Zsófia – ŐNPI

2019-ben tervben van még a terület vízháztartásának javítását szolgáló beavatkozások, és a magyar tarka szarvasmarhák legeltetéshez szükséges infrastruktúra kialakításának első lépései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában