Még hosszabb turisztikai szezon

2019.01.18. 12:00

Még hosszabb turisztikai szezon Kőszegen: a pálinkanap csak a kezdet

Mozgalmas volt 2018 a kőszegi turizmus szempontjából – évzáró, évértékelő, egyben évkezdő sajtótájékoztató helyszíne volt tegnap a Jurisics-vár lovagterme.

Tóth Kata

Fotó: Horváth Balázs

Gazdag étlappal készül a város a bálok, kiállítások, téli túrák időszakában – a programok ismertetése előtt a tavalyi évet értékelte Básthy Béla alpolgármester, Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke, egyben a TDM-szervezet elnöke, Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója és Győrffy Gábor, Kőszeg és az Írottkő Natúrpark turisztikai menedzsere.

Eredményes és szép reményeket ébresztő évnek nevezte a tavalyit az alpolgármester, külön kiemelve azt az összefogást, ami Kőszegen a turizmus mentén megvalósul. Mint mondta, teljesült a két éve kitűzött cél, hogy erősebb koordinációval, jobb összhanggal és láthatósággal működjön a turizmus a városban. Elindulhatnak a város turisztikai pályázatai, melyek révén 300 millió forintos fejlesztésre lesz lehetőség, az osztrák–magyar pályázatok is olyan szakaszba lépnek, hogy az idén és jövőre kézzelfogható eredményeket hoznak, és nagy léptekkel halad előre a KRAFT-program is.

Kiváló látogatottságot hozott a tavalyi év: a Jurisics-várban 36 800-an fordultak meg, 11 százalékkal többen, mint egy évvel korábban; a Bech­told-látogatóközpontba 21 százalékkal, a Hősök-tornyába egyharmaddal többen érkeztek. Tovább erősödött a közösségi médiában és a belföldi turisztikai kampányokban való részvétel. Kőszegen tavaly hetven új szállásférőhely nyílt, a meglévők is bővítettek, összesen 120 ággyal nőtt a szálláskapacitás, jegyezte meg Győrffy Gábor, hozzátéve, hogy a szállóvendégek száma is nőtt: a kereskedelmi szálláshelyeken, melyeknek éves árbevétele 360–400 millió forint, 2018 első tíz hónapjában 11,4 százalékkal több vendég tartózkodott, az összes kőszegi szálláshelyen egész évben 67 800 vendégéjszaka volt foglalt.

Fotó: Horváth Balázs

Bakos György emlékeztetett: 2019 jubileumi év, az egyesület tíz éve nyerte el az EU EDEN-díját. A bírálók azt látták, hogy a szezont szeretné az egyesület a turizmus vonatkozásában minél szélesebbre tárni. Ma rendkívül széles a paletta: szép eredményeket értek el egyik vállalásukban, a helyi termékek piacra juttatásában. 2018-ban az év ökoturisztikai élménye lett a Miénk itt a rét! rendezvény. Sikeres volt a Hulladékból újra élet pályázatuk, amelynek tervezik a folytatását iskola-, óvoda- és közösségi kertek létrehozásával. Rengeteg embert megmozgattak a túrák. A GesztenyeKék Természetbarát Egyesület múlt hétvégi hagyományos évkezdő Tekergő túráján például a legutóbbi 260 után 367-en vettek részt, dinamikus tehát a kültéri programok fejlődése is. Bakos György két meghatározó farsangi bálra invitált: a jubiláló Concordia bálra és a fúvósfarsangra.

A tavalyinál is szélesebb közönség érdeklődésére tarthat számot a 3. Páratlan Párlatnap. A február 2-i programot pálinkaverseny előzi meg, amelyre csak hivatalosan lefőzött párlattal vagy pálinkával lehet nevezni. Szakmai előadások hangzanak el, aztán kulturális programok várják a látogatókat.

A Kőszeg ötszáz éves párlatkészítési hagyományát őrző, szezonhosszabbító gasztrorendezvényen helyi és környékbeli kézművesek, civil szervezetek is bemutatkoznak termékeikkel, ételeikkel. Pócza Zoltán a Jurisics-vár tavalyi évéről is beszélt, megemlítve két új technikai eszközt: a Szőlő Jövésnek Könyve bemutatásához használt berendezést és az audioguide rendszert, melynek révén minden látogató felfedezheti a várat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában