Döntöttek a költségvetésről

2019.01.31. 07:00

Összesen majdnem 40 millió forintos tartalékot képzett a vasi város

Jól átgondolt költségvetési koncepciót dolgoztak tovább, amihez csak a bérrendezés miatt kellett kis mértékben hozzányúlni, hangzott el a legutóbbi testületi ülésen.

Tóth Kata

Tízéves lesz idén a város,méltó módon ünnepelnék

Fotó: Unger Tamás

Az ez évi költségvetésről szóló rendeletet tárgyalta elsőként a vépi és bozzai képviselő-testület. A költségvetés 613 millió forint bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. A tárgyalt koncepcióhoz képest történtek változások a büdzsé elkészítéséig: a minimálbér és a garantált bérminimum elfogadása minden intézményt érintett. Az önkormányzat pályázatot nyújt be a 2019. évi költségvetési törvényben elkülönített 11 milliárd forint keretösszegű kiegyenlítő bérrendezési alaphoz. A támogatás összege kiadási és bevételi oldalon is bekerült a költségvetésbe, a hivatali dolgozók bérrendezése így nem jelent pluszterhet az önkormányzatnak.

A Porpác–Bögöt–Vép ivóvízminőséget javító beruházás Vépet érintő része is a költségvetési koncepció elfogadása után vált ismertté: 80 millió forintot kellett megjeleníteni mind a kiadási, mind a bevételi oldalon. Összesen majdnem 40 milliós tartalékot képzett a város. A képviselők egyhangúlag megszavazták a végleges költségvetési elképzelést.

Két és fél hónapja állt munkába Kovácsné Halász Éva óvodavezető, ő is szót kért az ülésen: ismertette az óvoda személyi és a tárgyi feltételeit, azt, hogy milyen átalakításokat kezdeményezett. Jelenleg teljes az óvodapedagógusok létszáma, de minden csoportba közel harminc gyerek jár, a sajátos nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek miatt ez a szám még magasabb. A vezető jelezte: a művészeti program jó, de nem ennek az óvodának való, átdolgozásra szorul, a tevékenységközpontú óvodai nevelési programot akarják használni.

Tízéves lesz idén a város,méltó módon ünnepelnék
Fotó: Unger Tamás

Felmérést is készített, hogy mennyi gyerek várható az elkövetkező években. Ez alapján javasolta a képviselőknek: gondolják át a hatodik csoport indítását. A képviselők úgy határoztak, hogy a csoport elindítását támogatják, de ennek szükségessége az áprilisi beiratkozás számadatai után véglegesíthető. Március 18. a bölcsődei pályázat benyújtási határideje: 300 millió forintból kell megépíteni a bölcsődét, jelezte Kovács Péter polgármester. Négy kivitelező céggel van kapcsolatban a város, ők február végére ígérték a tételes irányadó költségvetés kidolgozását, amely alapja a benyújtandó pályázatnak.

Karácsonyi segélyekről is döntöttek a képviselők: ez az idén is 4 ezer forint lesz fejenként. Arról is, hogy tüzelőanyag-értékesítőktől kér ajánlatot az önkormányzat a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült háztartások egyszeri 12 ezer forint összegű természetbeni támogatására.

A város tízéves évfordulóját méltó módon ünneplik egy szeptember eleji időpontban, ez is szóba került az ülésen. Az intézményvezetők illetménykiegészítéséről és a kitüntetési javaslatokról zárt ajtók mögött döntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában