malac

2019.01.19. 20:01

Rábapatyon fityinget adnak a kolbászért – VI. Röfi nap

A disznóknak már egészen reggel kampec lett a VI. Röfi napon és regionális kolbásztöltő versenyen szombaton a rábapatyi kultúrháznál.

Merklin Tímea

Két hatalmas disznót vágtak, és előtte nap vettek is húst, hogy ideje korán megindulhasson a kolbásztöltés, a várható 500-600 vendég kiszolgálására. Az aznap töltött kolbászok versenyére még a határon túlról is jöttek, a környékbelieken kívül Felvidékről, a Csallóközből, Dunaszerdahelyről, Szombathelyről, Tatáról, Sopronból, Kőszegről. Ha hiszik, ha nem – ahogy a fő szervező, Hajas László mondja -, ez egy hatalmas baráti társaság, szinte mindenki ismer mindenkit; de nem az számít ki kinek a kicsodája, csak a kolbász minősége számít (a finom, illatos sült pecsenyén kívül).

A kultúrház udvarán valamennyi sörasztalon folyt a munka, a disznók feldolgozása. A katlanokból szállt a füst, a bőrkés húsok mind a toros káposztába mentek, 240 liter főtt a nagy kondérban, hogy elég legyen, csörömpölve vonultak és időnként összecsaptak a páncélos vitézek, a rendezvénysátorban szólt a mulatós muzsika, majd élő zeneként a nyenyere a Hagyományőrző Kelevézek jelenlétének köszönhetően. A kolbásztöltő versenyre 28 csapat jelentkezett előzetesen, ténylegesen pedig 21 csapat érkezett meg, regisztrált, és kapott időpontot a zsűritől a minősítésre. Mások közt indultak Gölbasi vitézei, a Kőszegi Darabontok, a Kolb-Ászok, a Vega Kannibálok, akik esznek húst, de csak illatos gyümölcspárlatot (pálinkát) isznak, a Patyi Juhtartók (akiknek tényleg vannak birkáik), a Bogarasok Baráti Köre (amelynek minden tagja bogárhátú kocsival jár), a Kolbász kommandó és a 19-es malacfarka (nem derült ki, de elképzelhető, hogy a szám hosszra utal).

 

A résztvevőket Dugovics Balázs polgármester köszöntötte, Hajas László ismertette a szabályokat, aki az első három kolbásztöltő versenyt megnyerte a társaival, a negyediktől pedig ő lett a szervező, önszorgalomból, merő lelkesedésből, társadalmi munkában. Amint mondta, a zsűrit meg lehet kínálni pálinkával, nem biztos, hogy elfogadják, de érdemes mindent megpróbálni a jól tartásukért. Nem egy halom kolbászt kell eléjük vinni a megadott időpontban, nem akarnak jól lakni, csak kóstolnak, úgyhogy elég egy tíz centiméteres darabka szépen feldíszítve. Az ételek kóstolására „Patyi fityinget” és „Patyi fabatkát” lehetett váltani: előbbi egy tányér toros káposztát, utóbbi egy sültet ért. A helyi fizetőeszközért cserébe minimum ötszáz forint támogatást illett dobni a Rábapatyért Közhasznú Egyesület ládájába. Az eszegetés folyamatos volt: amíg készültek a disznóvágási ételek, a csapatok otthonról hozott muníciójukból lehetett csemegézni: szépen berendezett asztalaikon nem csak ízletes pogácsák, szalonnás, sonkás falatkák kínálták magukat, de nagyon ötletes kidolgozású, malac formájú disznósajtot is láttunk.

A délutáni kulturális műsorban meghívott volt: Borhy Milán és Borhy András, a Napfény Dal- és Tánccsoport, a Rábapatyi Dalkör, a Jákfai Amatőr Színjátszók; táncházat tartott a Nicki Feregeteg Néptánc Együttes a Sárvári Herpenyő Zenekar közreműködésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában