Felelőtlenség

2019.01.10. 07:00

Sok a kóbor eb Sében

A településen az utóbbi időben jelentős gondot okoz, hogy egyre több a közterületen gazdátlanul kóborló eb. A település honlapján azt írják, a felelőtlen tulajdonosok veszélyeztetik a járókelők és az állatok testi épségét.

Lakosi Gabriella

Vigyázzunk rájuk jobban!

Fotó: Unger Tamás

Előfordult már olyan eset, hogy a kiszabadult kutyák más ingatlanába bejutottak, idegen ház kerítését rongálták meg; de megtörtént az is, hogy a tyúkok bánták a betolakodó garázdálkodását.

A honlapon hangsúlyozzák: ezeket az eseteket a gazdáknak kell megakadályozniuk. Nekik kell gondoskodniuk arról, hogy állataik csak a saját lekerített ingatlanjaikon maradjanak. Ezt sokan nem teszik meg. Most az önkormányzat kéri a kutyatartókat: nagyobb odafigyeléssel akadályozzák meg, hogy a négylábúak kijussanak a kertekből. Szakértők szerint ugyanis azok a kutyák, amelyek hosszabb ideje az utcákat járják, gyakrabban támadhatnak meg embert vagy más állatot. Ennek oka lehet az éhség, a fáradtság, de abban az esetben is támadhatnak, ha sok fizikai bántalmazás érte őket az életük vagy a kóborlásuk során.

Vigyázzunk rájuk jobban!
Illusztráció: Unger Tamás

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az állattartónak kötelezően gondoskodnia kell az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Hogy ne szökjön el a kutya, rövid láncra nem lehet kötni. Ilyen esetben, ha például rossz a kerítés, akkor futóláncot, vagy kellő hosszúságú láncot szabad alkalmazni, ami még biztosítja az állat számára az akadálytalan mozgást, de a kerten belül tartja. Aki ezeket a rendelkezéseket megsérti, állatvédelmi bírságot köteles fizetni.

A bírság alapösszege 15 ezer forint. Az önkormányzat feladata a belterületen kóborló állatok befogása. Sé a Gencsapáti Kutyaparadicsommal kötött szerződést. Ha gazdátlan, kóbor ebet találnak, azokat az illetékes szakember összegyűjti, és elszállítja, a törvényileg előírt karantén idejére biztonságosan elhelyezi, ellátja. Amennyiben az állatorvos az eb gazdáját a chip alapján be tudja azonosítani, a költségeket a tulajdonosra terhelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában