jó szándékú felhasználók

2019.01.23. 07:00

Sokan tesznek fel a közösségi oldalakra talált iratokról, kártyákról fotókat – Vajon megoszthatóak?

A közösségi oldalakon az elmúlt években egyre több olyan poszt kering, amelyeken valamilyen elveszett iratnak, igazolványnak keresik a gazdáját. A jó szándékú felhasználók szeretnék megtalálni a jogos tulajdonost, de nem biztos, hogy mindig megfelelően járunk el ilyen esetben.

Lakosi Gabriella

Egyszerűen kitakarhatók a pontos adatok Illusztráció: Unger Tamás

A talált bankkártyákat, személyes iratokat, igazolványokat gyakran lefényképezik, és mindenféle kitakarás nélkül töltik fel a világhálóra, közösségi oldalakra. Pedig ezek sokszor személyes adatokat is tartalmazhatnak, amelyek visszaélésekre adnak lehetőséget.

Sokan gondolják például, hogy a bankkártya csak a hátoldalon lévő háromjegyű kóddal használható. Pedig vannak olyan online áruházak, amelyeken enélkül a hitelesítés nélkül is lehet vásárolni. A számítógépeken, sőt már a legtöbb telefonon is van olyan program, amelyekkel néhány másodperc alatt ki lehet takarni az érzékeny adatokat, ha mindenképpen ezen a fórumon szeretnénk megtalálni a papírok tulajdonosát. Így biztosan nem követünk el hibát. Ha pedig például pénztárcát találunk, ott a legtöbb esetben lesz lakcímkártya is. Vigyük el a papírokat a címre, vagy postázzuk azokat.

Egyszerűen kitakarhatók a pontos adatok Illusztráció: Unger Tamás

Megkérdeztük a Szombathelyi Rendőrkapitányságot is, hogy hivatalos iratok, igazolványok megtalálása esetén mi a helyes eljárás. Ők azt mondták, a talált, más nevére szóló személyazonosító igazolványt le kell adni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki azt – a találásról felvett jegyzőkönyvvel együtt – haladéktalanul megküldi a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak. A járási hivatal, illetve a kijelölt kormányhivatal visszaadja a talált személyazonosító igazolványt, ha az nem tekinthető érvénytelennek, és a polgár új állandó személyazonosító igazolványt még nem kapott.

A talált személyazonosító igazolványt a járási hivatal vagy a kijelölt kormányhivatal belföldön postai úton, könyvelt küldeményként küldi meg az arra jogosultnak. Ha a polgár a személyazonosító igazolványt postai úton vagy felhívásra személyesen, törvényes képviselője vagy meghatalmazottja útján sem veszi át, a járási hivatal vagy a kijelölt kormányhivatal az igazolványt a találástól számított egy év eltelte után átvétel hiányában érvényteleníti. Hozzátették, hogy szabálysértést nem követünk el, ha közzétesszük a közösségi médiában más lefényképezett okmányait, de ezzel sérülhet a személyes adatok védelméhez való jog, valamint fennáll annak a veszélye, hogy a nyilvánosságra került adatokkal visszaélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában