Biztonságos

2019.01.10. 11:30

Szombathelyi szabadulószoba – A bezártság itt csak játék

Bejárta a sajtót a hír: egy észak-lengyel városban öt tizenéves lány halálát okozta egy szabadulószobában kiütött tűz. A hasonló szombathelyi létesítmények üzemeltetőit kérdeztük: ők mit tesznek a náluk szórakozók biztonságáért?

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Az ötéves múltra visszatekintő Tömlöc nevű létesítmény tulajdonosa elképesztőnek tartja, hogy a lengyelországi szórakozóhelyet egy csak szabad térben használható, nyitott égésterű gázkályhával fűtötték. A szombathelyi létesítmény egy pár éve teljesen felújított önkormányzati épületben működik, az üzemeltető a helyiségeket a Szovától bérli.

– Nem félünk egy esetleges vizsgálattól, hiszen minden szükséges tűzvédelmi berendezéssel rendelkezünk, melyeket a katasztrófavédelem évente ellenőriz és hitelesít. Van locsolótömlő, poroltó készülék, valamint a tűzoltósághoz bekötött tűzjelző és füstérzékelő. Központi fűtéssel fűtünk és nem használunk semmilyen saját célú elektronikus berendezést. A társaság ügyvezetője hozzáteszi: többszörös biztonsági óvintézkedések gondoskodnak róla, hogy a szabadulószobába a vendégek csak virtuálisan legyenek bezárva. A bent levőkkel a játékvezető folyamatosan walkie-talkie-n keresztül kommunikál, s a kamerán keresztül látja is őket.

A kijáratnál feltűnő pánikgomb található, amellyel az ajtó akkor is nyitható, ha a kódot nem sikerült megfejteni, így veszély vagy rosszullét esetén külső segítség nélkül is ki tudnak jönni a játékosok. Végül azt is elárulja, hogy a termeket könnyűszerkezetes gipszkartonból építették, nemcsak az ajtót, hanem akár a falat is ki tudja törni az, aki netán pánikba esik. – Magam is édesapa vagyok, a gyermekeim egész délutánokat eltöltenek itt, senkinek nem kell aggódnia a nálunk szórakozó fiatalok biztonságáért.

 

Egy másik szabadulószoba a közelmúltban egy társasház teljes körűen felújított légoltalmi pincéjében kapott helyet. Kökényesi Dávid tulajdonos alig győzi felsorolni a biztonsági óvintézkedéseket.

– Minden játékunk alacsony, 12 voltos feszültségen működik, hibás működés esetén azonnal leáll. A konnektorokat figyelmeztető felirattal láttuk el, az egész villamos hálózat elé érintésvédelmi relét építettek be. Az összes ajtón elektromos zár van, kizárólag jelképesen, a játékra való tekintettel. Ezeket egy határozott mozdulattal egy gyerek is ki tudja nyitni, ráadásul a mesterkód is fel van tüntetve a zár mellett. További óvintézkedés, hogy ezeknek a záraknak saját tápellátásuk van, így áramszünet esetén is működőképesek. A menekülési útvonalat fluoreszkáló fény jelzi, egészen a lépcsőházi kijáratig. A szobák be vannak kamerázva és mikrofonozva, így folyamatosan figyelemmel tudjuk kísérni, hogy mi történik odabent és kommunikálni is tudunk a játékosokkal. Természetesen innen sem hiányzik a központi helyen található tűzoltó készülék és elsősegély felszerelésről is gondoskodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában