emléktábla

2019.01.01. 11:45

Tisztelettel adóztak a falu csaplárosai előtt

Valószínűleg a 2019-es év első magyarországi, vagy talán európai emléktábláját avatták fel az éjjel 0 óra 30 perckor, amely a településen szolgált kocsmárosoknak, vendéglátósoknak állít emléket.

Tersztyánszky Krisztina

Harasztifaluban az italbolt a közösségi élet fontos központja. A vendéglátó egységben immár több mint két évtizede Szlivon János áll a pult mögött, amit így már csak Jani-kocsmaként emlegetnek. Egy helyi baráti társaság úgy gondolta, névnapja alkalmából egy emléktáblával lepik meg őt.

Fotó: Bálint Csaba

Hozzáláttak, hogy felkutassák a településen valaha szolgált csaplárosokat, kocsmárosokat. Egészen az 1836-os évig sikerült visszanyúlni, így összesen húsz név került a táblára – tudtuk meg Bálint Csabától, az egyik ötletgazdától.

Hozzátette: az emléktáblán az eddig ismert vendéglősök nevét tüntették csak fel. Vannak korszakok, amiket eddig nem sikerült feltérképezni, ezért az ügyön még továbbra is dolgozni fognak, hiszen a csapszékek és működtetőik mindig hoztak valami újat a falu életébe.

Éjfél után harminc perccel a szilveszterező társaság a „csapszék” elé vonult, ahol Czvitkovics Tamás köszöntötte a kocsmárost és leplezte le a meglepetés emléktáblát, melyen az egykori vendéglősök neve mellett egy Hamvas Béla idézet hirdeti: „A borivásnak egy törvénye van: Bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember, komoly nép számára ennyi elég.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában