A legelső gépészek

2019.02.18. 11:30

111 hallgatót köszöntöttek az ELTE SEK diplomaosztóján

Száztizenegyen kaptak oklevelet az ELTE Savaria Egyetemi Központ (SEK) Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) szombati diplomaosztó ünnepségén.

Tóth Kata

Laczkó Éva Mária dr. Németh Istvántól vette át a diplomáját szombaton délelőtt az Agora – Savaria mozi nagytermében Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Először dr. Borhy László rektor frissdiplomásoknak szóló üdvözletét tolmácsolta dr. ­Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koor­dinációs rektorhelyettese, a BDPK igazgatója, majd arról beszélt: hosszú hagyomány újraindítását jelentette a pedagógusképző központ megalkotása. – Az ELTE-integráció nyitotta meg azt az utat, hogy a Berzsenyi-brand újraépülhessen. 131-en jelentkeztek be az idei záróvizsgára, 111-en ünnepelnek most velünk, közülük 67 hallgató a pedagógusképzéshez köthető. Mostanában kevés a fiatalokat motiváló, képességeiket fejlesztő, eligazodásukat segítő pedagógus.

A Berzsenyi-brand a pedagógusképzés módszertanának megújításáról fog szólni – mondta. A három és fél éve kezdődött gépészmérnöki képzésről úgy fogalmazott: jó kezekbe került az ELTE-n belül.

Laczkó Éva Mária dr. Németh Istvántól vette át a diplomáját szombaton délelőtt az Agora – Savaria mozi nagytermében Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja beszédében azt hangsúlyozta: az ELTE-diploma értéke nemzetközi szinten is mérhető, az intézményben végzettek erős szakmai tudás birtokában vannak. A 38 frissdiplomás közül tízen műszaki menedzser szakon, 28-an gépészmérnök alapszakon végeztek, négyet kivéve mindannyian duális formában teljesítették a képzést. Mint mondta, az ország legnagyobb duális ­gépészmérnökképzése van Szombathelyen 130 hallgatóval. Elindult az angol nyelvű és a mesterképzés is. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar nevében dr. Dúll Andrea dékánhelyettes köszöntötte a diplomájukat átvevőket. Kiemelte: a kar szakmaiságából, értékrendjéből és szemléletmódjából az következik, hogy a SEK-kel való kapcsolatát az első időktől az egyenjogúság, egymás értékei­nek tisztelete jellemezte. Az egyesülés kezdetétől kiemelten kezelték a szombathelyi képzőhely fejlesztését. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke az együttműködés diadalának nevezte a gépészmérnökképzés indítását. Emlékeztetett: a vállalatok, cégek erőteljes nyomására a város, a megye vezetése, majd a kormány is elfogadta azt a merőben új gondolatot, hogy Szombathelyen gépészmérnököket képezzenek, mert ezt kívánja a gazdaság és a társadalom fejlődése. Harangozó Bertalan kormánymegbízott a végzett hallgatókhoz szólt: legyenek büszkék a diplomájukra, de maradjanak alázatosak egész pályájuk során, hogy megszerzett oklevelüket mindig új tapasztalattal, tudással tudják továbbépíteni. A karrierépítés mellett keressék meg a társukat, akivel az életüket teljessé tehetik. Dr. Puskás Tivadar polgármester szerint a végzősök a magyar értelmiség legifjabb tagjai, meghatározók az ország életében. A frissdiplomások, akiknek nevében Rozmán Kristóf okleveles magyartanár és történelemtanár búcsúzott az alma matertől, a hagyományok szerint esküt tettek. Az ünnepségen somogyi páros improvizációkat mutatott be Országh Eszter és Takács Ádám, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttesének két szólistája, dudán közreműködött Molnár Péter művészeti vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában