A zajt is csökkenteni kell

2019.02.12. 07:00

15 milliárdból új és modern szűrőberendezés a Falcónál

Bemutatta új szárító- és szűrőberendezését a Falco Zrt. A rendszer a legmodernebb egész Európában és a próbaüzem mérései szerint minimalizálta a gyár por- és formaldehid-kibocsátását. Még a zajszűrő építése ad munkát.

Vas Népe

A tegnap délutáni gyárbejáráson megmutatták a komplex, mintegy 15 milliárd forintból készült szűrőberendezést Fotó: Unger Tamás

– A szakmán belül sem ismeri mindenki a technológiát, nem egy tésztaszűrőt szereltünk fel a kéményre – kezdte az UTWS-rendszer bemutatását Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR-menedzsere. Egy komplex acélszerkezetet állítottak munkába, így az eddiginél jóval kevesebb káros anyag kerül a levegőbe a forgácslapgyárból. A gyártás része, hogy szárítani kell a faforgácsot, a szárításnál keletkeznek a káros anyagok, azok levegőbe jutásának következménye volt a kék gőzfelhő – idézte fel a PR-menedzser. A por és a formaldehid kiszűrésére szerelték fel az UTWS-rendszert. A neve német mozaikszó: részben visszaforgatást, porleválasztást jelent. Ezzel az elérhető legjobb technológiát használják a gyárban, nem áramlik már kék aerosol a kéményből és csökkent a szagkibocsátás is.

Két éve, 2017 januárja óta dolgoztak a szűrőrendszer felépítésén, összesen 15 milliárd forintba került. A por- és formaldehid-kibocsátást 15 másodpercenként mérik, a műszer félórás átlagot számol, azokból adódik össze a napi átlagos kibocsátás, amit aztán havi átlagra számolnak át. A Falco honlapján mától közzéteszik a legutóbbi havi mérési eredményeiket. A szárító- és szűrőberendezés kiépítésével párhuzamosan a zajszennyezés csökkentésén is dolgoznak – mondta a PR- menedzser. Egy 38 méter magas, mintegy 10 ezer négyzetméter felületű zajvédelmi falat építenek. – A Falco megfelel minden magyar és európai uniós jogszabálynak – summázta beszámolóját.Az UTWS-rendszer telepítését és használatát mérföldkőnek nevezte köszöntőjében Novák Tibor, a Falco Zrt. vezérigazgatója.

A tegnap délutáni gyárbejáráson megmutatták a komplex, mintegy 15 milliárd forintból készült szűrőberendezést Fotó: Unger Tamás

– Amit hallottunk, az igen figyelemreméltó, mert a rendkívül nagy beruházási költséggel végrehajtott fejlesztés 0,1 milligramm/köbméterre csökkentette a porkibocsátást a próbaüzem hónapjaiban végzett mérések szerint. Ez kedvező eredmény. Ahogy a formaldehid mértéke is csökkent, 0,4 milligramm/köbméteres kibocsátást mutat a hatóság által kontrollált mérés – mondta el dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. Emlékeztetett, hogy a formaldehid súlyosan rákkeltő anyag, nagy előrelépés, hogy sokkal kevesebb kerül a levegőbe. – Teljesen elégedettek nem lehetünk, hiszen a zajvédelmi beruházások még nem készültek el teljesen. És el kell kerülni a jövőben az olyan eseményeket is, mint amilyeneknek az elmúlt hónapban elszenvedői voltak a környéken élők: a fűrészport szállító szalag burkolata két egymás követő napon kilyukadt. A szél óriási mennyiségű fűrészporral terítette be a környéket, ez nem megengedhető – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő. A fűrészport kezeljék és tárolják teljesen zárt rendszerben – ezt a javaslatot is megfogalmazta dr. Hende Csaba.

– Szombathely lakói érdekében mindenféle környezetterhelést tovább kell csökkenteni. Úgy hallottam és azt láthattuk, hogy ezzel a zárt rendszerrel nem lépik túl a határértékeket – mondta el a gyárbejárás után dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Beszélt a hangterhelésről: azt is csökkenteni kell még, mint mondta, biztonságos rendszerre van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában