A túlsúly nem csak a testnek nehéz

2019.02.24. 15:30

A gyors fogyás nem tartós, életmódváltással érhető el fenntartható eredmény

Magyarországon minden ötödik ember elhízott, és a világon ebben a 4. helyen állunk. A túlsúly miatt romlik az általános egészségi állapot és nehezebben kezelhetők a betegségek, nehezebbek a műtétek, a lábadozás.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

Dr. Lőcsei Zoltán belgyógyász szakorvost kérdeztük az elhízás és a betegségek összefüggéseiről, a műtéti kockázatokról, és arról, van-e olyan, hogy a betegnek kifejezetten le kell fogynia, hogy egy műtét elvégezhető legyen.

A túlsúly sok betegség kockázatát hordozza magában: kialakulhat magas vérnyomás, nagyobb az esély a cukorbetegségre. Ezek következményeképpen pedig szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Az interneten bárki számára elérhető az a BMI-értékkalkulátor, amivel ki lehet számolni az ideális testsúlyt. Ha az érték 30 fölötti, jelentős elhízásról, ha 40 fölötti, akkor kóros elhízásról beszélhetünk – mondta dr. Lőcsei Zoltán. – Meg lehet műteni egy túlsúlyos beteget is, de egy kicsit nehezebb. Meg lehet oldani, de egy nagy darab, elhízott ember altatása sem egyszerű. A műtét utáni állapot is körülményesebb, a mozgás is több nehézségbe ütközik. Baleset- és ortopéd sebészek szokták azt mondani csípő- vagy térdízületi műtét előtt, ha protézis kell és a beteg túlsúlyos, hogy 5-10 kilogrammot fogyjanak le az operáció előtt, hogy utána kevésbé legyen terhelve. Ezt persze nem könnyű megvalósítani, nem nagyon szokták betartani – egy-egy eset kivételével –, de az orvosok mindenesetre elmondják.

A főorvostól azt is megtudtuk, ma már kifejezetten azzal a céllal is műtenek, hogy a testsúly csökkenjen. A gyomorgyűrű már kezd kimenni a divatból, ma már nem számít annyira korszerű eljárásnak, mint amilyen 5-10 éve volt. A gyomorszűkítő műtéteknek van érdemi hatása, amellyel jelentős fogyást lehet elérni. Ezt azonban a társadalombiztosítás nem téríti, nagyságrendileg 1,2–1,4 millió forintba kerül, amit a páciensnek saját zsebéből kell kifizetni.

Mi a megoldás, ha valakinek muszáj lefogyni megadott időn belül, mert szükséges az egészsége helyreállításához, vagy például műtét előtt áll és a rehabilitációt könnyítené meg a súlycsökkenés? – kérdeztük egy szakembertől.

 

Mi dietetikusok nem szeretünk gyorsan fogyasztani, mert a gyors fogyás nem tartós, és drasztikusan megterheli a szervezetet, és hamar visszajönnek utána a kilók. A lassúbb, életmódváltással is együtt járó fogyás eredményesebb – mondta Vargáné Németh Anita. – Tervezett műtét esetén könnyebb helyzetben vagyunk, mert akkor akár több hónap is rendelkezésre állhat az optimális testsúly eléréséhez. Öt-tíz kilogramm súlyvesztés megszorításokkal elérhető, de az étrenden tartósan is változtatni kell. Ez nem egy kúra, hanem életre szóló program.

Az egyénre szabott diétához mindenképpen szükséges egy előzetes táplálkozás-felmérés, mit evett eddig, mi az, amin változtatni tudunk. Csökkenteni kell az egyszerű szénhidrátot (a cukrot), az összetett szénhidrátokat (kenyeret, tésztát), de a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut lehet fogyasztani korlátozott mennyiségben. Csökkenteni kell a zsiradékbevitelt. Zsírszegény ételkészítési eljárásokra, zsírszegény alapanyagokra van szükség, mérsékelni kell a felvágottak, sajtok fogyasztását.

A húsokra (csirke, hal, pulyka) szükség van, hiszen a fehérjebevitelnek meg kell lenni, disznóhúsból pedig választhatunk oldalas és nyakpecsenye helyett karajt vagy combot. Sok zöldséget ajánlott enni, a főzelékeket saját anyagával sűrítsük, natúr kefirrel vagy joghurttal. Kevesebb krumplit, rizst tanácsos fogyasztani, helyette inkább bulgurt, kölest, barna rizst és leveles zöldségeket (salátát, spenótot, sóskát). A hüvelyesekben (bab, borsó, lencse) is sok az energia, ezekből is kevesebbet szabad csak enni.

Dr. Lőcsei Zoltán belgyógyász a lassú, tudatos fogyás mellett érvel
Fotó: Unger Tamás

A dietetikus azt a problémát is megfogalmazta, hogy van, aki naponta egyszer-kétszer eszik, és nem érti, miért hízik. Pont ezért. Az egy-két alkalommal bevitt nagyobb mennyiségű táplálékból a szervezet többet raktároz, mint ha többször eszünk keveset. Fontos a napi öt-hatszori étkezés (mindig egy kicsit), ebből kevesebbet raktározunk, és nem lesznek nagy éhségrohamok sem, hiszen folyamatosan kielégítjük a szervezet szükségleteit.

A folyadékbevitelnél kerülendők a szörpök, üdítők, a tej, a tejtermékek és az alkohol, a legjobb, ha napi 2-3 liter vizet fogyasztunk. A gyümölcsben is sok a cukor, abból sem szabad sokat enni. Tízóraira és uzsonnára tanácsos beépíteni az étrendünkbe mértékkel az idénygyümölcsöt (például csak egy almát, nem kettőt-hármat). Hatalmas gyümölcssalátára ne gondoljunk, mert az ugyancsak hizlal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában