Ünnepség

2019.02.20. 07:00

A kulturális örökség része lett a kékfestés

A kékfestés hagyománya felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Erről november 28-án Mauritius fővárosában döntött az UNESCO. A közös felterjesztés elkészítésében Magyarország mellett Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia vett részt. Szakács Gábor szombathelyi kékfestőmester tegnap vette át munkájáért az elismerő oklevelet.

Lakosi Gabriella

Szakács Gábor és dr. Puskás Tivadar a dokumentummal

Fotó: Horváth Balázs

A dokumentumokat – amelyek azt igazolják, hogy a kékfestés az univerzális szellemi örökség része – január 12-én Pápán adták át a magyarországi kékfestőműhelyek és a Kékfestő Múzeum számára. A rendezvényt fotókiállítás és a kékfestő textíliát feldolgozó divatbemutató kísérte.

Az ünnepségen a szombathelyi mester, Szakács Gábor nem tudott jelen lenni, így ott az oklevelet dr. Puskás Tivadar polgármester vette át. Kedd délután ezt az oklevelet adták át a szombathelyi műhelyben.

A festőmesterség elterjesztése Európában a flamandokhoz köthető, akik már a 8. századtól folytatták a mesterséget. A legkorábbi festőcéh 1208-ban Bécsben jött létre, Magyarországon először 1608-ban kezdte meg működését. A 20. század elején közel 400 műhely működött a történelmi Magyarország területén. Hazánkban egyedülálló módon a kézi és a gépi technológia egymás mellett, párhuzamosan maradt fent.

Szakács Gábor és dr. Puskás Tivadar a dokumentummal
Fotó: Horváth Balázs

Magyarországon jelenleg hat aktív kékfestőműhely működik, legtöbbjük családi hagyományt követve és ma is generációról generációra átadva a szakmai tudást. A tiszakécskei-szentendrei Kovács, a tolnai Horváth, a győri Gerencsér-Tóth, a bácsalmási Skorutyák, a nagynyárádi Sárdi és a szombathelyi Szakács kékfestőműhely képviseli a magyarországi kékfestő-kismesterséget.

A megyeszékhelyen 1950 óta készülnek a kékfestő termékek. Először Szakács László dolgozott a műhelyben, majd fia, Szakács Gábor, a népművészet ifjú mestere vette át a szakmai vezetést. A műhely az előbbiekhez hasonlóan „élő múzeumként” is funkcionál, hiszen az eljáráshoz szükséges régi gépek, az eredeti berendezés és a több száz nyomódúc a mai napig használatban van, illetve megtekinthetők, kipróbálhatók. Szakács Gábor elmondta, régebben a teljes családja ebből élt, ma azonban már csak hobbi. Reméli, hogy az elismerés után nagyobb figyelem irányul majd erre a szakmára, hiszen a hazai mesterek nagy része már idős, jó lenne, ha a fiatalabb korosztály is érdeklődne a kékfestés iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában