Rejtvényfejtés a loggián

2019.02.08. 07:00

Egy falfestmény tanúskodik Hunyadi János királyi származásáról

Valóban a semmiből jöttek a Hunyadiak? Egy titokzatos festmény megfejtéséről is beszélt Feiszt György levéltáros a Páneurópai Unió Sárvári Regionális Szervezete előtt tartott előadásában.

Merklin Tímea

Feiszt György szerint nem vihette volna ilyen sokra Hunyadi János, ha nem Zsigmond fia

Fotó: Benkő Sándor

A Hunyadiak Erdélyben című előadás egyik szála: mivel magyarázható Hunyadi János karrierje. 1409-es oklevél tanúsága szerint Zsigmond király Serbe fia Vajknak adományozta Hunyad várát, így lett ő „hivatalosan” a Hunyadiak őse, de a sors ennél kalandosabb. 1437-ben, amikor Zsigmond király meghalt, nem volt fia. A lányát még életében hozzáadta Habsburg Alberthez, aki pestisben meghalt. A magyar köznemesség úgy döntött, hogy elég volt a Habsburgokból, és elhozták I. Ulászlót, egy 14 éves Jagelló herceget Székesfehérvárra, hogy megkoronázzák.

De mire megérkezett, a királyné megszülte Albert utószülött fiát, Lászlót, és őt akarta a trónra ültetni. Ezért udvarhölgyével ellopatta a Visegrádon őrzött Szent Koronát, és megkoronázták a síró csecsemőt. A csecsszopóra nem lehetett kormányzati ügyeket bízni, Ulászló pedig négy év múlva a várnai csatában meghalt. Hunyadi János török elleni vitézkedéseit látva a főnemesség őt választotta kormányzóvá. Amikor V. László király nagykorú lett, Hunyadi lemondott, a király pedig megjutalmazta, a Beszterce grófja címet adta neki.

Feiszt György szerint nem vihette volna ilyen sokra Hunyadi János, ha nem Zsigmond fia
Fotó: Benkő Sándor

Vajdahunyadon, a Mátyás-loggiának az egyik freskóján látható egy ötszáz éves kép: egy térdelő nő gyűrűvel a kezében: Morzsinai Erzsébet, aki együtt töltött egy éjszakát Zsigmond királlyal, és kapott tőle egy gyűrűt, hogy ha következménye lenne az éjszakának, a gyűrű felmutatásával igazolható a gyermek. A festmény lehetséges megfejtése, hogy Hunyadi János nem más, mint Zsigmond király „bal kézről” született fia, Feiszt György szerint ez magyarázza rendkívüli karrierjét is. Hiszen a sztori lehetne egy pletyka is, de úgy véli, egy ilyen festményt ép bőrrel nem úszott volna meg a készítője, ha nem lenne valóságalapja.

Ezt erősíti az is, hogy Zsigmond Hunyadi Jánost vitte magával Rómába a császárkoronázásra, nem a feleségét, nem a lányát. Hunyadi csak látszólag jött a semmiből, Serbe fia Vajk „gyereke” nem véletlenül került a király környezetébe. Rátermett ember volt, kiválóan értett a hadvezetéshez, lovagi harcmodort tanult, és mire a kettős királyválasztás megtörtént, már sokat bizonyított, már az övé volt a vajdahunyadi vár… Ilyen karrier egyébként nincs – mondja a kutató –, ha ő nem Zsigmond király fia lett volna, nem vihette volna ilyen sokra, és az unoka, Mátyás sem lehetett volna király.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában