csibészség, érzékenység, küzdelem  

2019.02.28. 21:01

Egyévesek a rádóci hármas ikrek – Akadályok már nincsenek, naponta világot látnak

Jó háromnegyed éve látogattuk meg a Pecsics családot, a szülőket, Andrást és Veronikát, a nagyfiút, Barnabást és az akkor néhány hónapos hármas ikreket. Ma egyéves Kornélia, Márton és Gergő, kíváncsiak voltunk, mi történt velük.  

Tóth Kata

„A földön élünk.” A fotó is ott készült: Pesics András és Veronika körül Barnabás és az ikrek: Kornélia, Márton, Gergő Fotó: Szendi Péter

Az idill, hogy fél kilencig alszanak ők hárman, már megszűnt. Véget ért a jó világ, mosolyognak a szülők. Novemberben kezdtek betegeskedni, az összezavarta a ritmusukat, éjjel is többször felébredtek. Most Marci az ügyeletes rossz alvó, aki folyton átkéredzkedik a nagy ágyba. Abban azonban nem változtak, hogy Gergő a legérzékenyebb, le sem lehet tenni, amikor idegen érkezik hozzájuk, különben sírdogál, és újra ölbe vágyik, cserébe este 8-tól mozdulatlanul alszik reggelig. Marci zsivány maradt, nagyon kíváncsi, mindent fel akar fedezni, ő állt fel először karácsony után, és már kapaszkodva lépeget, „vezeti a bandát”, igaz, Gergő követte néhány nap eltéréssel. Ha hívják őket, odamásznak vagy kapaszkodva lépegetnek, Gergő puszit ad, ha kedve tartja, és rengeteget mosolyognak. Fölvillanyozza őket egy fél pár papucs, a tévé távirányítója, a porszívó csöve, amit leküzdenek, mintha sárkány volna. Akadályok már nincsenek, bemerészkednek a szobákba, a fürdőbe, és világot is látnak mindennap, amikor a tripla babakocsival sétálni indulnak velük a szüleik. A fiúk tehát a koruknak megfelelően fejlődnek. Kornéliával azonban mindennapos a fejlesztés, hetente többször viszik Dévény-tornára, a korai fejlesztőbe gyógytornára és látásfejlesztésre is. Többször járt Budapesten hosszabb kivizsgáláson, de Veronikáéknak még mindig nincs pontos képük arról, mi okozhatta a keringés összeomlását és a jelenlegi állapotot.

– Bizonyos betegségekre gyanakodtak az orvosok, de egyiknek a megléte sem bizonyosodott be, negatív eredményeket kaptunk. Csak a következmények látszanak, jósolni senki sem tud: tény, hogy a kislányunknak bizonyos mértékig károsodott az agya és sérült a látása – a szeme ép, az inger is eljut az agy látásért felelős részébe, de az agykéreg egy része károsodott, így képet nem tud alkotni a látottak alapján. Szerencse, hogy fejleszthető, de bizonytalan, hogy milyen mértékig, ezen dolgoznak nap mint nap, mondja Veronika, aki észrevette, hogy a fekete-fehér kontraszt, a csillogó dolgok egyre inkább felkeltik Kornélia érdeklődését.

„A földön élünk.” A fotó is ott készült: Pecsics András és Veronika körül Barnabás és az ikrek: Kornélia, Márton, Gergő Fotó: Szendi Péter

Nehéz volt az egy év, szakad ki a szülőkből, de a legelején megfogadták, mindig úgy alakítják a dolgokat, ahogy a kislány érdeke kívánja. András végtelenül optimista, jut belőle a környezetének, de a legtöbb erőt Kornéliától kapják. – Amikor kételkedünk, ő mindig mutat valami újat.

A fiúkhoz képest vitathatatlan a lemaradása, de küzd, és az előzetes várakozásokhoz képest jóval több mindenre képes: forog a hasáról a hátára és vissza, mosolyog, ­tárgyakért nyúl, kapcsolatot teremt. A testvérei gyakran simogatják, az átfordulás tanulásában rengeteget számított, hogy noszogatták, nem hagyták békén.

Az egy évig még óvodás Barnabásra is jut elég idő. Amikor a kicsik nappal alszanak, társasoznak vele a szülei, vagy éppen a térkép kerül elő az országokkal és zászlóikkal. A nyugat-afrikai Burkina Faso Barni kedvence, de ismeri az összes országot fővárosostul. És megtanult olvasni a betűk alapján – a szüleinek is rejtély, hogyan, de az esti mesét félig elolvassa magának. Lefekvés előtt Barni számára még mindig kötelező program a tesók mérlegelése – már nincs jelentősége, de miatta megtartották ezt a szokást. A nagypapával továbbra sem kopik a barátsága, ez is kiderült.

A kérdésre, hogy Veronikának és Andrásnak marad-e ideje egymásra, nagy nevetés a válasz. Már tavaly elhatározták, az idén talán meg is valósítják: két napra elszöknek valahová. Egyelőre a hétvégéig terveznek: háromemeletes – szürke, kék, rózsaszínű – tortával és lufikkal családi körben ünneplik a boldogságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában