kijáró

2019.02.10. 07:00

Gyorsforgalmi utakra terelnék a kamionokat Burgenlandban

Több ausztriai járásban okoz gondot a tranzitforgalom – a közutak tehermentesítése végett a kamionokat elterelnék, ezek a járművek a burgenlandi tartományi kormányzat tervei szerint az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat használhatnák a jövőben.

VN

A falvak közlekedési terhelésének mérséklése a célja annak a tervezetnek, amelyről januárban tájékoztattak a burgenlandi tartományi kormányzat illetékesei. Több, a nem­zetközi autópályákhoz kö­zeli járásban okoz gondot a nagy átmenőforgalom, például Gyanafalvánál/Jennersdorfnál, Kismartonnál/Eisen­stadtnál és Felsőpulyánál/O­ber­pullendorfnál. Több település lakói kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy felhívják a figyelmet a problémára és sürgessék a megoldást: a kamionok kitiltását a falvak közötti szakaszokról – adta hírül honlapján az osztrák közszolgálati média. A Tartományi Építési Igazgatóság tanulmányt készíttetett a helyzetről – ezt egyébként a múlt héten Kismartonban be is mutattak –, amelyből kiderült, az átmenő forgalom mérséklése, a kamionok elterelése mintegy nyolcvan százalékkal csökkentené a terhelést.

Az újraszabályozást úgy oldanák meg a tartományi vezetők, hogy a nemzetközi tranzitforgalmat áttennék a gyorsforgalmi utakra és az autópályákra Burgenlandban. Hans-Peter Doskozil tartomá­nyi tanácsnok nyilatkozata sze­rint az autópályák építésénél/meghosszabbításánál csak olyan megoldást támogatnak, amely figyelembe veszi a települések zaj- és környezetvédelmi igényeit. A változtatás egyébként osztrák-magyar határátkelőket is érint: Sopron és Klingenbach, valamint Kópháza és Deutschkreuz között nem járhatnak majd a 7,5 tonnát meghaladó méretű teherautók, kivétel azonban, ha úticéljuk a telephelyük, illetve a célállomásuk található a környéken.

Az ORF közölte: a korlátozás a B16-os útra a siegendorfi körforgalomtól, a B62-es útra pedig az S31-es gyorsút és a magyar határ között lenne érvényes. Ausztriába csak a Hegyeshalom/Nickelsdorf közötti autópálya-átkelőn, valamint az S31-es és az S7-es gyorsforgalmi utak megépítendő csatlakozásánál léphetnének majd be a 7,5 tonna tömeget meghaladó kamionok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában