Fenyőlakodalom

2019.02.04. 07:00

Három lányból lett asszony fél évszázada

Lázasan készülődnek a Rába-vidéken a Szakonyfaluban tartandó „fenyőlakodalomra”, vagyis a rönkhúzásra.

Civil tudósítónktól

Nagy Istvánné Szekeres Terézia Fotó: VN/Horváth R. László

Az eseménynek, amelyet március 2-án tartanak, hamar híre ment. Előkerültek azok a fekete-fehér fotók, amelyek negyven évvel ezelőtt Szakonyfaluban, sőt az 51 évvel ezelőtti rábatótfalui rönkhúzáson készültek. A krónikás által feljegyzett legendárium szerint az 1996-ban tartott rönkhúzáson, Rábatótfaluban ötvenméteres volt a kivágott fenyő. A rábatótfalui Nagy Istvánné Szekeres Terézia örömmel nézegette a felvételeket. A hetvenöt éves nagymama elmondta, majd 35 méteres rönkön ült mint menyasszony azon a februári napon. – A rönköt huszonnyolc pár húzta, előttünk csacsifogat és lovashintó haladt – emlékezett vissza az 1968-as rábatótfalui rönkhúzásra Teruska.

Nagy Istvánné Szekeres Terézia Fotó: VN/Horváth R. László

– Huszárok, népviseletbe öltözött leányok és legények alkották a felvonulókat, talán két kilométer hosszú is lehetett a víg menet. S hogy miért kell őrizni a kivágott rönköt? – kérdezett vissza Teruska. – Annak bizony fontos oka volt: a fenyőfa koronája a menyasszony ártatlanságát jelképezi, s ha valaki levágja a fa végét, akkor baj van a menyasszony ártatlanságával. Ez nagy szégyennek számít, s a „szégyenfolt” miatt a rönkhúzás elmarad...

A beszélgetés során arra is fény derült, hogy 1968. február 15-én nem egy, hanem három menyasszony is volt, akiket „megeskettek” azon a délutánon. A mesélő ült a rönkön, kettőt pedig a vőlegénnyel együtt hintó vitt a menetben. Ők afféle „csalfa menyasszonyok” voltak, ám Teruska sejtelmes mosollyal utal rá, hogy bizony ezeknek a menyasszonyoknak még pajzánabb elnevezése volt.

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában