Ötletek

2019.02.03. 11:30

Hogy ne legyenek láb alatt a cipőink

Cipőből akad elég, rendszerezésük azonban néha gondot okoz, pláne, ha gyermekek is vannak a családban. Ötleteket kerestünk arra, hogyan lehet az előtér méretének függvényében praktikusan elhelyezni a cipőket, hogy azok ne legyenek láb alatt.

Nemes Judit

Helyet lehet spórolni a többszintes, nyitott cipőtárolóval, amely a lábbelik szellőzését is segíti

Fotó: Szendi Péter

A rend megnyugtat – ebben valószínűleg mindannyian egyetértünk: legyen szó az asztalunkról, autónkról és nem utolsósorban az otthonunkról. A rendszerezettséget, az átláthatóságot nem mindig egyszerű fenntartani, főleg nem azokban a helyiségekben, ahol sok a kis méretű holmi, például a cipő. Ha van elég hely a lábbelik elhelyezésére, azaz nagy az előszoba vagy a szélfogó, akkor egyszerű a helyzet: végig kell járni a bútorboltokat vagy az online felületet, és kiválasztani a kívánt méretű, stílusú és színű tárolót, amelyet akár előszobabútor részeként is kérhetünk, vagy asztalossal le is gyártathatunk egyedi terv, méret és forma alapján.

Ha a helyiség nagyobb alapterületű, a fantázia helyett leginkább a pénztárca szab határt a cipőtárolónak. Kész termékek terén is akad választék – legismertebb talán a keskeny komódszerű kiszerelés, amelynek fiókjai lenyithatóak, a szandálok, bakancsok, papucsok orral előrecsúsznak a rekeszekbe. Létezik olyan tároló is, amely szintén komódra emlékeztet, ám a hagyományos, kihúzható fiókokba lehet állítani, orral lefelé, teljesen függőlegesen a rekeszekben a cipőket. Az előre gyártottaknál vannak, amelyek a függőleges irány helyett vízszintesen terjeszkednek, ilyenek a pad alá épített cipőpolcok. Itt a lábbelik egymás mellett várják sorukat, a polc azonban nem zárt, mint a komódnál, hanem nyitott, nagyobb szellőzést biztosítva a zárt cipőknek.

Helyet lehet spórolni a többszintes, nyitott cipőtárolóval, amely a lábbelik szellőzését is segíti
Fotó: Szendi Péter

Az előre gyártott elemek hátránya, hogy a csizmákat (hosszú szárú és bokacsizmákat egyaránt) nehéz elhelyezni bennük a száruk behajtása nélkül. Itt már kis kreativitásra is van szükség: ha van előszobaszekrény, akkor a kabátok mellett érdemes kisebb, a csizmák fellógatására alkalmas, csipeszes fogast beszerezni – ilyenekre rendszerint élükre vasalt nadrágokat szoktak akasztani. Ha van hely a szekrény alsó felén a kabátok alatt, éppen egy csizmaszárhossznyi, érdemes oda is rudat rögzíteni, és arra aggatni a csipeszes fogasokkal a téli viseletet.

Sok háztartásban azonban nincs vagy nagyon kevés hely jut az előszobának: ilyenkor a kreativitásunkra kell építeni, amivel a költségeket is ügyesen le lehet faragni. Ha például minigarzonunk van, és az ajtó mögötti egészen kicsi helyet is kihasználnánk, olyan anyagban célszerű gondolkodni, amelyik nem merev, nem karcolja meg az ajtót, ha vendégünk határozott és nagy ajtónyitással érkezne hozzánk. Varrható és lakberendezési áruházakban, bútorboltokban is beszerezhető – rendszerint filcből készített – zsebes cipőtároló, amelyet alapvetően szekrénybe terveztek, a felső részébe vállfát lehet illeszteni, és így helyezni a gardróbba. Ha terveink szerint használjuk fel, az ajtó mögötti kis helyre, akkor elég csavarokat erősíteni a falra, és azokra akasztani a tárolót. Ha ablak van felette, és a függöny rá tud lógni, szinte észrevehetetlen.

Varrógép és varrási ismeretek birtokában könnyen elkészíthető hasonló cipőtartó, arra kell viszont figyelni, hogy strapabíró anyagot válasszunk hozzá. Kicsivel több helyen érdemes a középpontja körül forgatható – süteménykínálóra emlékeztető –, kör alapú, többemeletes, cikkelyekre osztott cipőtárolót készíteni vagy készíttetni. Ehhez nem varrni tudás, hanem barkácsismeret szükséges: tetszés szerinti faanyagból több, egyforma átmérőjű (körülbelül 50 centiméteres 1,5-2 cm vastag) körlapot vágunk, ugyanebből a faanyagból téglalapokat is kell vágni, hogy a köröket cikkelyekre lehessen osztani. Az alsó lapra görgőket lehet csavarozni, a könnyebb forgathatóság és mozdíthatóság végett. Már csak az illesztés a dolgunk: a téglalapokat a körlapokra úgy kell ragasztani, hogy az cikkelyekre ossza; majd újabb lap következik; ismét cikkelyek, újabb lap – egészen addig, amíg el nem készül a megfelelő magasságú tároló, amely asztalként is megállja a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában