Felelős szülők

2019.02.14. 14:00

Jó, ha tudjuk, hogy mennyit igyon a baba – Tartsuk észben, mi a folyadékigénye a gyermekünknek

Mennyi folyadékra van szükségük a babáknak és a nagyobbacska gyerekeknek, mivel itassuk őket, mi lehet a kiszáradás oka, és mik a tünetei? A témáról védőnő mondja el a tudnivalókat.

Tóth Kata

Az egészséges gyerekek normál étkezésben hozzájutnak a számukra szükséges folyadékhoz, ez az alap

Fotó: Shutterstock

Az édesanyákat az egyik legjobban foglalkoztató kérdés az, hogy mennyi a babák, gyermekek folyadékigénye, mikor és milyen rendszeresen kell a folyadékot pótolni. Először az egészséges gyermekekkel kapcsolatban mondja el véleményét Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő. – Azok a babák, akiket az édesanyjuk szoptat vagy tápszerrel táplál, nem szorulnak külön folyadékpótlásra. Az anyatej és a tápszer a tápláló fehérjéken kívül tartalmazza a szervezet számára szükséges folyadékmennyiséget, igaz ez a legnagyobb kánikulában is. De azt szoktam tanácsolni, leginkább a szülők megnyugtatására, hogy nyári melegben kínálják meg nyugodtan a babákat folyadékkal. Ha nem fogadják el, azt jelenti, hogy biztosan nincs szükségük a vízre.

Ha a kizárólag anyatejes babák szomjasnak tűnnek, őket meg lehet kínálni az anyamellel, az első tej vizesebb, kevésbé zsíros, és jól oltja a szomjat. És hogy mennyi a szükséges folyadék? A könyvek többsége csaknem egy liter folyadékbevitelt javasol naponta, illetve a babák testtömege alapján számolja ki a mennyiséget, például egy tíz kilogrammos baba folyadékigénye egy liter, egy 15 kilósé 1250 milliliter. Ebbe beleszámít az anyatej, a gyümölcsök, a főzelékek folyadéktartalma, a levesek és még ezen felül a többi innivaló, amihez hozzátartozik a tápszer is.

Vízből tehát hozzávetőlegesen 2–4 decit isznak meg naponta. Amikor a csecsemők elkezdenek szilárd táplálékot, például kenyeret enni, attól kezdve fokozatosan növekszik a folyadékigényük. Minél idősebbek lesznek, annál többet kell inniuk. Nagyobbacska gyerekeknél törekedjünk arra, hogy napközben akár önállóan (például cumisüvegből, csőrös pohárból) hozzájuthassanak a folyadékhoz, így megtanulják szükségleteik kielégítését. Gyakran felmerül az a kérdés is, hogy mit kapjanak? Vizet, mondja kategorikusan a védőnő. A víz tiszta, adalékanyag-, színezék- és cukormentes.

Az egészséges gyerekek normál étkezésben hozzájutnak a számukra szükséges folyadékhoz, ez az alap
Fotó: Shutterstock

A beteg gyermekek számára láz, hányás, hasmenés esetén fokozott folyadékbevitel szükséges. Itt a víz, esetleg sót, cukrot tartalmazó folyadék a megoldás. Laikusként nagyon nehéz megállapítani, mikor kerül egy gyermek a kiszáradáshoz közeli állapotba. Inkább a tüneteket kell figyelni, Ha a kis beteg szomjas, emellett aluszékony, álmos, fáradt, szédülésre és fejfájásra panaszkodik, a vizelete kevés és sötét színű, akkor már a súlyos folyadékvesztés tüneteit mutatja.

Csecsemőknél a besüppedt kutacs is árulkodó jel. Ha ezeket észleljük, haladéktalanul forduljunk gyermekorvoshoz! Tartsuk szem előtt, hogy a csecsemők sokkal hamarabb kerülhetnek veszélybe, fontos, hogy minél előbb lássa őket orvos. Nemcsak nyáron, egész évben találkozhatunk olyan vírusokkal, amelyek kellemetlen, néha súlyos szövődménnyel járó tüneteket okoznak. A nagyobb gyerekeknél hasmenés esetén feltétlenül szükséges a folyadékpótlás, rehidráló folyadékot, probiotikumot, azaz a természetes bélflóra helyreállítását támogató jótékony baktériumkultúrákat a szervezetbe juttatva. Milisitsné Tátrai Beatrix orvosi konzultációt is javasol, és még valamit említ: nem kell diétázni, de jó kerülni a zsíros, olajos élelmiszereket és az édességet. Hányás esetén hideg folyadékot – szűrt vizet, ásványvizet vagy teát – kell lassan, kortyonként elfogyasztani.

Kell a pihenés a legyengült szervezetnek, hasznosak a probiotikumok, esetleg a hányáscsillapítás. Amennyiben a folyadékot kihányja a gyerek és nincs lehetőség a pótlásra, kórházi ellátás javasolt. Ha a hányás és a hasmenés együtt jelentkezik, akkor valószínű, hogy infúziós folyadékpótlásra lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában