Domonkosok könyvei

2019.02.01. 07:00

Kötetbemutató dominikánerrel és mézborral Szombathelyen

A domonkos rend történetéről és magyarországi működéséről szóló köteteket mutattak be az Egyházmegyei Levéltár dísztermében.

SZMK

Bővülő adattár

Fotó: VN/www.dominicana.hu

A Vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény sorozatában eddig négy kiadvány jelent meg.

A domonkos rend 2016-ban ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját, az akkor rendezett jubileumi konferencia előadásai jelentek meg először könyv formában. A friss kutatási eredményeket is tartalmazó kötetben szerepel egyebek mellett a domonkosok első szombathelyi templomépítkezéséről, a Szent Márton-templom szentélyéről szóló tanulmány. Ez a kötet lett a sorozat második darabja, mert a szerkesztők úgy gondolták, hogy az elsőség Implom Lajos (1903–1969) rendtörténeti munkáját illeti.

Bővülő adattár
Fotó: VN/www.dominicana.hu

A szerző volt a rend tartományfőnöke az 1950-es feloszlatáskor, egész életében gyűjtötte a domonkosok magyarországi történetére vonatkozó adatokat – mondta el a bemutatón Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári gyűjtemény vezetője. Gilányi Magdolna középiskolai tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusza az általa szerkesztett kötetről beszélt, ez a kötet az országos hírnevű Bőle Kornél domonkos szerzetes 1887 és 1944 közötti visszaemlékezéseit tartalmazza. A könyvsorozat negyedik kötete a domonkos nővérek 150 éves történetét tartalmazza.

Végül megkóstolhattuk a domonkosok színeit, a feketét és a fehéret megjelenítő, a tetején csillaggal díszített süteményt, a dominikánert, és a nevezetes mézbort is. SZMK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában