Élni az evangéliumot

2019.02.28. 07:00

Közéleti teadélután a megyés püspökkel

Dr. Székely János megyés püspök volt a legutóbbi közéleti teadélután vendége a művelődési házban.

Tóth Kata

Németh János, dr. Székely János és Kovács Péter Fotó: Horváth Balázs

Lexikon helyett a Wikipédiát „lapozta fel” Kovács Péter polgármester, onnan gyűjtött életrajzi adatokat a szombathelyi egyházmegye püspökéről. Meglepetésére a születési dátum (1964) után mindjárt a felsőfokú tanulmányok szerepeltek a vendégről szóló szócikkben. Így az addig eltelt időről kérdezett. A főpásztor szívesen beszélt a gyerekkoráról, arról, hogy hétéves korában megfogalmazta: pap lesz, onnan megingás nélkül vitt az útja a szemináriumig. Néhány epizód: a szentendrei ferences gimnáziumban Biblia-csoportot alapított a társaival. Amint kispap lett, másfél évre elvitték katonának, majd fél évet töltött Esztergomban.

Németh János, dr. Székely János és Kovács Péter Fotó: Horváth Balázs

Betlehemben szentelték pappá. Előbb káplán volt Érsekvadkerten – oda köthető a cigánysággal való meghatározó találkozása –, majd plébánoshelyettes Budapest-Erzsébetvárosban. 2008-ban Esztergomban segédpüspökké szentelték, 2017 nyarán Ferenc pápa kinevezte a Szombathelyi Egyházmegye megyés püspökévé. Mára beigazolódott: a hitükhöz a nehézségek ellenére is erősen ragaszkodó emberek élnek Vas és Zala megyében. Ma, amikor sokan eltávolodnak a hittől, fontos, hogy az egyház vonzó közösség legyen. Akkor lehetünk hitelesek, ha nemcsak szavakban mondjuk, hanem tettekkel éljük az evangéliumot, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában