állást kell találnia a hazaköltözőnek

2019.02.06. 17:30

Külföldi munka után újra itthon élni

Sok magyar vállal munkát vagy tanul külföldön, nagy részük azonban ideiglenesen él másik országban és belátható időn belül tervezi a hazaköltözést. Amikor a költözés idejét meghatározta a munkavállaló vagy tanuló, sorra kell venni, milyen ügyek, dokumentumok intézése szükséges az itthoni élethez.

Nemes Judit

Az ügyintézés előtt érdemes tájékozódni a hazai munkaerőpiaci keresletről és kínálatról

Fotó: Unger Tamás

Még az ügyintézés megkezdése előtt ajánlott tájékozódni a magyarországi munkaerőpiac keresleti és kínálati viszonyairól, összevetni ezt a saját karriercélokkal, végzettséggel, szakmai tapasztalatokkal – hívta fel a figyelmet a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete, amely hozzátette, hogy külföldről is el lehet kezdeni az új itthoni álláshely keresését, segítségül véve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat, a magán munkaerő-közvetítő cégek hon­lapjait, valamint a közösségi oldalak, karrieroldalak nyújtotta lehetőségeket.

Az álláskereséssel párhuzamosan célszerű összeírni az elintéznivalókat, ezek közé tartozik az okmányügyintézés, a lakcímbejelentés, a biztosítási vagy egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság rendezése, a külföldi biztosítás megszűnéséről szóló bejelentő lap beadása, majd a TAJ kártya intézése. A dokumentumok rendezésénél a lakcím bejelentése a legelső teendő: a hazánkban érvényes szabályok alapján a külföldről hazatérő magyar állampolgárnak a beköltözéstől számított öt napon belül be kell jelentenie bármely járási hivatalnál a személyi és lakcímadatokat. A nyilvántartásba vételt személyesen kell elintézni, ez alól a jogszabályban meghatározott cikkely szerint lehet kivételt tenni.

Második fontos teendőként rendezni kell a biztosításokat, mivel a külföldi jogviszony megszűnik. A többi között az egészségügyi szolgáltatások i­gény­bevétele és TAJ kártya miatt szükséges a biztosítás mi­előbbi rendezése. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete tájékoztatójában kiemelte: Magyarországon min­den­kinek saját jogon kell biztosítottá válnia, így vállalhat munkát és adhat be például GYES, GYET, fogyatékossági támogatás, ápolási díj megállapítására igényt, fizethet egészségügyi szolgáltatási já­rulékot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, kérheti az aktív korúak ellátását.

Az ügyintézés előtt érdemes tájékozódni a hazai munkaerőpiaci keresletről és kínálatról
Fotó: Unger Tamás

Bizonyos esetekben külföldről is elindítható az ügyintézés: ha a külföldre költözött magyar munkavállaló vagy éppen a tanuló hazai lakóhelyét megszüntette, a hazaérkezés előtt célszerű az okmány-ügyintézést elindítania, mivel sok esetben a jogosultság legkorábban csak a magyar lakóhely létesítése napjától állapítható meg. Érdemes abban az esetben is az érkezés előtt megindítani az ügyintézést – a hosszabb ügyintézési idő miatt –, ha a gyermek külföldön született és még nincsen magyar anyakönyvi kivonata.

A képviselet kiemelte, ha a hazatelepülő az Európai Gazdasági Térség tagállamából, Svájcból vagy nemzetközi egyez­ménnyel érintett országból úgy érkezik, hogy még érvényes a biztosítási jogviszonya, érdemes tisztázni mielőbb, hogy hazánkban milyen egészségügyi szolgáltatásra lesz majd jogosult – például EGT tagállam és Svájc esetében az E 106-os, az E109-es vagy az E 121-es nyomtatványt kell kitölteni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyu­gat-dunántúli Regionális Képviselete tájékoztatott arról is, ha a hazaköltözni szándékozó az Európai Gazdasági Térségből, Svájcból, vagy nemzetközi e­gyez­ménnyel érintett országból tér haza, akkor a külföldi egészségbiztosítótól kell beszerezni és magával hozni a külföldi biztosítási időszakot és az ottani helyben lakás tarta­mát igazoló dokumentumot vagy formanyomtatványt. E­lő­fordulhat, hogy a biztosító nem adja ki az igazolást, akkor azt szükséges igazolni, hogy a külföldi lakóhelyének megszűnését bejelentették az E 104-es; S 041-es formanyomtatványon.

Segítséget is lehet kérni, ha bonyolultnak tűnik az ügyintézés: nálunk a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalához lehet fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában