Élőhely

2019.02.01. 07:00

Látványos változás: megtisztították az elbozótosodott területet Kőszeg környékén

A Kőszegi Tájvédelmi Körzet egykori gyepterületén, a Doroszlói réteken a megfelelő művelés felhagyása miatt kialakult bozótost alakítják vissza az eredeti állapotba, hogy minél természetesebb élőhelyet teremtsenek az élővilág számára.

Tóth Kata

Cserjeirtás és fakivágás után. Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának osztályvezetője a tervezett vízépítési munkákról is beszélt

Fotó: Unger Tamás

A tavaly indult projekt hosszú távú célja: az újonnan kialakuló tájkép fenntartása a területen legelő magyar tarka szarvasmarhák segítségével.

Mostanra elfeledett rétek helyreállítását kezdte meg tavaly nyár végén az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: 70 hektárnyi természetvédelmi oltalom alatt álló területen tervezik 2020 tavaszától szarvasmarhák legeltetését.

A napokban mérföldkőhöz érkezett az élőhely-rekonstrukció: befejeződött a leglátványosabb munkafázis, a rét helyén kialakult bozótos felszámolása. Első ránézésre pusztításnak tűnhet az elvégzett munka, a nemzeti park munkatársai azonban mindenkit megnyugtatnak, ez egy alaposan végiggondolt folyamat szerves része.

Harsányi Krisztián osztályvezetőt a projekt aktuális állásáról kérdeztük.

Cserjeirtás és fakivágás után. Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóságának osztályvezetője a tervezett vízépítési munkákról is beszélt
Fotó: Unger Tamás

– Az előkészítés során nagyon alaposan feltérképeztük a terepet és konkrét jövőképet határoztunk meg – az eltervezett beavatkozásokat eddig a várakozásainknak megfelelően tudtuk teljesíteni. Fontos hangsúlyozni, hogy az itt elvégzett cserjeirtás egy természetvédelmi szempontból értékesebb terület létrehozása érdekében történt. Sajnos megyeszerte gyakran találkozunk olyan, leginkább a szántóföldek közötti bokorsorokat érintő beavatkozásokkal, amelyek sok állatfaj élő- és búvóhelyét szüntetik meg. Bokor- és erdőfoltok ugyan maradtak, mégis kopasznak tűnik a terület, ami azonban a munkák végeztével, tavasszal már egészen más képet fog mutatni. A cserjeirtást és fakivágást végzőknek kiadták, hogy ha a bozótban vadgyümölcsfát vagy tölgycsemetét találnak, azt hagyják meg: e növényfajok jelenléte ugyanis kedvező egy olyan fás legelőn, amit elképzeltek. Az ez évi tervek között szerepelnek még a terület vízháztartásának javítását szolgáló beavatkozások és a szarvasmarhák legeltetéshez szükséges infrastruktúra kialakításának első lépései.

– Célunk az is, hogy javítsuk a terület vízháztartását: felszámoljuk a mezőgazdasági hasznosítás reményében évtizedekkel ezelőtt húzott vízelvezető árkokat, megteremtsük a lehetőségét, hogy a környező, vízjárta árkokból a területre kormányozzuk a vizet, illetve, hogy kisebb töltést építsünk a terület déli végébe, amivel megtartatjuk a jellemzően a kőszegdoroszlói szántóföldekre távozó vizeket. Egy részen a Gyöngyös-patak jelenti a terület természetes határát. A patak hatvan kilométer hosszan kanyarog Vas megyében, de csak itt és az osztrák határ közelében, néhány kilométeren maradt meg természetes, nem szabályozott vízfolyásnak, mindenhol máshol csatornává alakították. A tervezéskor odafigyeltünk, hogy egy üres sávot, „játszóteret” hagyjunk a nyomvonalát folyamatosan változtató vízfolyás számára, hogy ezúttal mi alkalmazkodjunk a patakhoz, és az kedvére kanyaroghasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában