Rekonstrukció

2019.02.27. 07:00

Meleg fehér, vagy sárgás fények – Trendek a közvilágításban: prof. dr. Kolláth Zoltánt kérdeztük

Modern, üzembiztos és energiatakarékos lámpatestek, hosszabb távon költséghatékonyabb üzemeltetés mellett – így érvelnek az önkormányzatok a közvilágítás-rekonstrukció szükségességével kapcsolatban. Mit tudnak a LED-ek? Miből adódhatnak problémák a telepítés, a csere után? Mi az a fényszennyezés? Szakembert kérdeztünk.

Tóth Kata

Megszoktuk az élénksárga, szórt fényt. Az új, LED-es fényforrások másféle fényt adnak, valamint célzottabban világítanak

Fotó: Horváth Balázs

Magyarország sok településén elavult és nagy fogyasztású fényforrások üzemelnek, élettartamuk azon szakaszában, ami egyre több karbantartást igényel. A LED-es korszerűsítéssel változhat a megvilágítás, üzembiztosabb lámpatestek kerülnek az oszlopokra és javul az energiahatékonyság – sorakoztatják a települési önkormányzatok az érveket a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatban. Az országszerte zajló rekonstrukciók hátteréről, a szakmai és lakossági tapasztalatokról, a fényszennyezés lehetséges csökkentéséről és kutatási eredményeiről prof. dr. Kolláth Zoltán fizikus-csillagász, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar tanszékvezető egyetemi tanára beszélt.

– A városok, közutak esti képéhez hozzátartoznak az élénksárgán világító lámpák; Magyarországon a legelterjedtebbek a nátriumlámpák, a kisebb településeken még a kompakt fénycsövek is – jó néhány évtizede ezeket használják. Mostanra valóban elöregedtek és nem működnek megfelelően, ez a csere legjellemzőbb oka. Ha még pontosabban akarunk fogalmazni: nem túlságosan rossz a narancsos fényű nátriumlámpás rendszerek fényhasznosítása, de a LED-ek korszerűbbek és energiahatékonyabbak. Miután megtörtént a lámpatestek cseréje, az adott közterület, illetve az oszlopok elhelyezésének függvényében a közelben lakók tapasztalata eltérő lehet: a színváltás mindenkinek feltűnik, másrészt a régen használt világítótestek szórtan, a tér minden irányába világítottak, a LED-ek fénye a kialakításuk miatt jól irányított, nem sugároznak sok szórt fényt.

Ha a tervezők figyelembe vették az úttest geometriáját, az oszlopok elhelyezkedését, és annak megfelelően tervezték és választották ki a lámpatesteket, akkor jó világítást lehet elérni. Ha viszont a tervező például nem kapott jó adatokat az oszlopokról, és egyszerűen a régi helyére tettek egy LED-es lámpatestet, akkor előfordulhat, hogy a szűkebb irányítottságú világítás miatt a járdára már nem, csak az árokra és az úttest egyik felére vetődik elég fény. A panaszokat azonban lehet orvosolni. A szerelők rögtön korrigálhatják a hibát, kicsit megdöntve a lámpatesteket, de a pluszoszlopok elhelyezése is megoldás lehet.

Megszoktuk az élénksárga, szórt fényt. Az új, LED-es fényforrások másféle fényt adnak, valamint célzottabban világítanak
Fotó: Horváth Balázs

Kolláth Zoltán hozzáteszi: hosszabb távon kívánatos lenne, hogy csak meleg fehér vagy sárgás fényeket használjanak a közvilágításban. Ma már lehetséges, hogy a kezdetekben is használt LED-ek előnyeit (jól irányítható és szabályozható fényű, jó hatásfokú) és a nátriumlámpákra jellemző, a környezet és az egészség szempontjából jobb színképi eloszlást a modern LED-es világítótestekben ötvözzék.

– Egyre súlyosabb probléma a fényszennyezés, mégis kevesen tudnak róla, pedig Magyarországon az OTÉK-ról, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. kormányrendeletben már két évtizede szerepel. A definíció szerint fényszennyezés az olyan mesterséges zavaró fény, amely a horizont fölé, vagy nem kizárólag a megvilágítandó felületre és annak irányába, illetve nem a megfelelő időszakban világít, ezzel káprázást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy káros élettani és környezeti hatást okoz, ideértve az élővilágra gyakorolt negatív hatásokat is. Köznapi értelemben: oda kell világítanunk, ahol a fényre szükség van, akkor, amikor szükség van rá, és olyan mértékben, amennyire kell. És ezzel már nyerünk – ha mást nem, azt, hogy kevesebb energiát használunk, ha nem világítunk, mondjuk az égbolt irányába.

Természeti környezetünkben, az élővilágban nagy károkat tud okozni a fényszennyezés: egyes hasznos rovarokat az erős fények elvonzanak a saját életterükről. Az esti, éjszakai fények az emberi egészséget is veszélyeztetik. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, amely csak sötétben keletkezik, ha nem termelődik, nem tudjuk magunkat kipihenni. Az sem véletlen, hogy a laptopok, mobiltelefonok egy részénél már alapbeállítás, hogy napnyugta után melegebb tónusúra vált a kijelző fénye.

A legújabb kutatások szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre. Az ideális közvilágításról pedig elmondható: csak meleg fehér fényt bocsát ki, minimális kék sugárzással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában