Sárvár ismét a legjobb tíz között

2019.02.22. 14:00

Népszerűek a vasi fürdőhelyek – Több mint 1,2 millió vendégéjszaka Bükön és Sárváron

Nemrég jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal új adatsora, amely a tavalyi év fő turisztikai adatait foglalja össze. A legnépszerűbb helyek élmezőnyébe ismét bekerült Bük és Sárvár.

Lakosi Gabriella

Sárvár ismét a legjobb tíz között

Fotó: VN-archív

A mostani lista élén Hévíz szerepel, több mint egymillió vendégéjszakával. Ezt követi Hajdúszoboszló. A harmadik hely viszont már megyénké, Bükfürdő hozta el. Ott több mint 740 ezer éjszakát töltöttek a vendégek. A negyedik helyen Zalakaros áll, majd ismét Vas megye következik, hiszen Sárvár a lista ötödik helyére került, 494 ezer vendégéjszakával.

Ezúttal is más sorrendet hozott a belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számának összegzése. A hazai vendégek között Hajdúszoboszló a legnépszerűbb, utána Zalakaros, majd Hévíz következik. Ebben a felállásban Bükfürdő az ötödik, Sárvár pedig a hetedik. Bükön több mint 300 ezer, míg a Rába-parti városban mintegy 210 ezer hazai vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi turisták által kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján a toplista első helyezettje Hévíz, a második helyre Bükfürdő került, Hajdúszoboszló után Sárvár a negyedik. Hévíz 691 ezer vendégéjszakát ért el a külföldieknél, de Bükfürdő majdnem 433 ezres teljesítménye ugyancsak figyelemreméltó. Sárvár szintén a külföldi vendégéjszakák terén volt sikeresebb, hiszen 288 ezres számot ért el.

Sárvár ismét a legjobb tíz között
Fotó: VN-archív

Haller Ferenc, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: Sárvár 4-5 százalékkal tudta növelni a vendégéjszakái számát. A külföldi és a belföldi vendégek aránya is közel azonos maradt, hatvan százalékban idegen országból érkeznek hozzájuk a látogatók. Elsősorban Csehországból, Ausztriából, Németországból és Svájcból. A legnépszerűbb időszak természetesen a nyár, májustól őszig foglalnak a legtöbben. De népszerűek a hosszú hétvégék és az iskolai szünetek is.

Az idei évtől is hasonló sikereket várnak, több pályázatuk is elbírálásra vár. Szeretnének kiadni egy négynyelvű térképet, ami összesen tizenhét település látványosságait mutatná be. Ebben tematikus túraútvonalakat is ajánlanak. A kerékpáros közlekedést is fejlesztenék, elektromos biciklik beszerzését és szervizpontok létrehozását is tervezik.

A Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesülettől megtudtuk, örömmel látták, hogy sikerült a tavalyi rekordévet megismételni. A vendégszámok is – külföldi és a belföldi egyaránt – növekedést mutattak. A legtöbb turista Bük városába is Csehországból, Németországból és Ausztriából érkezik. Náluk a családosok tekintetében a legnépszerűbb időpontok a hosszú hétvégék és az iskolai szünetek – kiemelten a nyári időszak, míg az idősebb korosztály számára főleg a tavaszi és a kora őszi időszak a vonzó.

Bükön is pozitívan tekintenek a jövőbe: tavasztól őszig számos rendezvény, családi program várja a vendégeket. Ezen kívül idén harmadik alkalommal vehetnek részt a helyi szobakiadók egy minőségfejlesztési pályázaton, amelynek eddigi pozitív hatása az egyéb szálláshelyek statisztikájában is egyértelműen kimutatható. Bíznak abban, hogy így az idei vendégéjszaka-számokkal is sikerül megtartani a dobogós helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában