Szerelem

2019.02.03. 07:00

Ötven éve kéz a kézben a celldömölki házaspár

Az életben, ha nem is gyakran, de vannak események, amikor elfeledve a gondokat, átadhatjuk magunkat a pillanat varázsának. A szombati nap egy ilyen esemény volt Elekes Gyuláné Erzsi és Elekes Gyula számára, akik meghatottan, kicsit elszorult torokkal, szerető családjuk körében ünnepelték meg aranylakodalmukat.

Horváth Izabella

Ötven éve jóban-rosszban együtt Fotós: Horváth Izabella

1969. február 1. a legtöbb ember számára egy nap a sok közül, ám Erzsi néni és Gyuszi bácsi életében egyike a legfontosabbaknak, hiszen az akkor két fiatal ezen a napon kötöttek esküt Isten és családjaik előtt, majd váltak jegyesekből férjé és feleséggé.

Az ünneplő rokonság Fotós: Horváth Izabella

Miután a közel huszonöt főből álló család megérkezett az esemény helyszínéül szolgáló bögötei étterembe, a házaspár gyermeke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően együtt nézték meg az ünnepségre készített videofelvételt, melyen Erzsi néni és Gyuszi bácsi életének különböző szakaszai jelentek meg legidősebb unokájuk lágy zongoradallamára, mely során szem nem maradt szárazon.

Ötven éve jóban-rosszban együtt Fotós: Horváth Izabella

„Nem létezhet esküvő menyasszonyi csokor nélkül!” – hangzott el menyük szájából, így elő is kerültek az első ajándékok: Erzsi néni egy gyönyörű selyem rózsacsokorral, Gyuszi bácsi egy vőlegénykitűzővel gazdagodott. És ha már esküvő, nem maradhatott el a koszorúslány sem. Ezt a megtisztelő feladatot a legkisebb, tízéves unokájuk kapta meg egy a menyasszonyi csokor színeivel harmonizáló csuklódísz formájában.

Az egyik legnagyobb meglepetést fiuktól és családjától kapták: lecserélődtek a megkopott gyűrűk Fotós: Horváth Izabella

Ezt követően került sor az ajándékozásra, szebbnél szebb emléktárgyak kerültek az ünnepi asztalra. A meghatott feleség ekkor szót kért és egy érzelmekkel átitatott, őszinte beszédet mondott, melyben megemlítette, hogy az elmúlt ötven évben sok öröm és vele együtt bánat is érte őket, ám a Jóisten és családjuk mindig átsegítették őket a nehézségeken. Büszkék három unokájukra, ahogy ők fogalmaztak, értük élnek.

Ekkora már a termet kezdte betölteni a konyhából érkező finom ételek illata, melyre nem is kellett sokáig várni. Volt itt minden, mi szem szájnak ingere: finom húsok, krémes sütemények és egy háromemeletes (emeletenként különböző ízű) esküvői torta tette próbára a megjelentek gyomrát.

Miközben a családtagok meghitt beszélgetéseket folytattak, mi megkérdeztük az ünnepelteket a hosszú házasság titkáról.

-Legfontosabb a tolerancia, enélkül lehetetlen – mesélte Elekes Gyula, felesége heves bólogatásának kíséretében. – Természetes egy kapcsolatban, hogy bizonyos dolgokban egyezik a véleményünk, míg másokban nem feltétlenül. Az embernek meg kell tanulnia elfogadni és tiszteletben tartani a másik véleményét, hiszen a nap végén mindketten ugyanabba az ágyba fekszünk bele.

Egy biztos: ezen a szombati napon visszajöttek az elfelejthetetlen pillanatok, lepergett az a bizonyos február 1-i nap, amikor fiatalon, reményekkel telve, igaz hittel álltak a pap és az anyakönyveztető elé. Kevés embernek adatik meg az a lehetőség, hogy saját életükkel bizonyítsák az utókor számára az egymásnak tett esküvői fogadalmukat, az örökkön örökkét. Gratulálunk és további sok közös boldog évet kívánunk nekik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában