Allergia

2019.02.02. 15:24

Találja ki, mi van a szombathelyi levegőben? Mogyoró!

A hétvégi enyhüléssel megjelennek a kora tavaszi allergén növények pollenjei a levegőben – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos Facebook-oldalán. Szombathelyről három allergén pollent is jelentett az Országos Közegészségügyi Intézet.

Bakos Ágnes

A dél felől érkező légáramlatok hatására a mogyoró, az éger, a ciprus- és a tiszafafélék pollenjei jelenhetnek meg – erre figyelmeztet a tisztifőorvos. Az allergének koncentrációja egyelőre alacsony, azonban helyenként, főleg a Dunántúl déli részén a tüneteket okozó szintet is elérheti. A fűtési szezonban a beltéri allergén-terhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és poratka által kiváltott allergiás megbetegedések is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt tanácsolja, hogy akik valamelyik tavaszi allergénre érzékenyek, készüljenek fel a tünetek megjelenésére, és ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

Az Országos Közegészségügyi Intézet térképe az év negyedik hetéről mutat adatokat Szombathelyről, eszerint alacsony számban, de mértek a mogyoró és a fenyőfélék pollenjéből, valamint az allergén gombák spórájából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában