Látogatás

2019.02.07. 07:00

Tasnádon járt a vépi delegáció – Évindító találkozás a testvérvárosban

A hétvégén a testvérvárosban, a partiumi Tasnádon járt a vépiek delegációja. A látogatás során Sződemeteren megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát a magyar kultúra napja alkalmából, majd Ady szülőházánál is koszorút helyeztek a költő halálának 100. évfordulójára emlékezve.

Tóth Kata

Atestvérvárosok képviselői Kölcsey sződemeteri emlékhelyén is fejet hajtottak

Fotó: VN/vépi önkormányzat

Minden év elején összehívja a romániai Szatmár megyében található, termálfürdőjéről híres város, Tasnád a testvérvárosait – mások mellett Nagykálló, Csenger, Vép és a 2018-ban testvérvárosukká lett Kispest polgármestereit, képviselőit – egy évindító beszélgetésre, baráti találkozóra. – Ilyenkor egyeztetjük az adott évre tervezett nagyobb lélegzetű programokat, ütemezzük azt, hogy mikor számítunk a testvérvárosi küldöttségek részvételére. Vép részéről jeleztük a vendéglátóknak, hogy szeptember 7-ére tervezzük az idén tízéves városunkat ünneplő rendezvényt, ahová meghívtuk Vass Csaba tasnádi festőművészt, kiállítást rendezünk az alkotásaiból – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől az utazásuk apropóját.

A testvérvárosok képviselői Kölcsey sződemeteri emlékhelyén is fejet hajtottak
Fotó: VN/vépi önkormányzat

Először Sződemeterre látogatott a vépi csoport, a Himnusz költőjének szobránál helyeztek el koszorút. Kiderült, hogy nagy fejlesztések történtek a faluban, megépült egy látogatóközpont és a kis templom is megújult. Onnan Érmindszentre mentek, ahol a száz esztendeje meghalt Ady Endrére emlékeztek szülőházában, a szintén szépen karbantartott épületben. Ady szobránál minden küldöttség elhelyezte a koszorúját, erről is beszámolt Kovács Péter. Hagyományos programelem a testvérvárosok év eleji találkozóján a disznóvágás és -feldolgozás, ez az idén is megtörtént, annak minden jellemző mozzanatával, fázisával együtt. Hazafelé megálltak még a vépiek Nagykárolyban, hogy megnézzék a gyönyörűen felújított, lovagvárakra emlékeztető Károlyi-kastélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában